Selma Lønning Aarø: Hennes løgnaktige ytre. Cappelen Damm, 2016

Denne kunsterromanen er diktet tett opptil de fakta vi vet om den mindre kjente 1800-tallsforfatterinnen Anna Munchs liv. Hun levde fra 1856-1932 og var en norsk forfatter. Hun skrev fortellinger, romaner og skuespill men er for ettertiden nærmest glemt.

Om noen skulle ha assosiasjoner til navnet «Anna Munch» er det at hun er kvinnen som over flere år forfulgte den langt mer kjente Knut Hamsun. Han måtte sågar til slutt be om politiets hjelp for å få stoppet dette. Men hva er egentlig sannheten i denne historien? Var egentlig Hamsun selv så uskyldig som han ville ha det til? Det er dette denne romanen handler om.

Boken er et portrett av en kvinne og kunstner fanget i et ulykkelig ekteskap. Hun trenger å skrive, å være forfatter og hun lider under samtidens strenge normer for hva en kvinne; hva en hustru og mor skal være. Hun oppdager den unge forfatteren Knut Hamsun da han holder et foredrag, og blir fascinert av ham. Hun skriver et brev til ham, som han besvarer og de møtes for en spasertur. Ingenting usømmelig skjer, men Anna føler umiddelbart at de er sjelevenner. Det hele vokser til en besettelse. Anna tar en «Nora» og hun forlater etterhvert mannen og datteren Signe for og nærmest å forfølge Hamsun rundt i Norge og Europa. Og Hamsun tar og gir, og oppfører seg vel ikke særlig allright.

Boken er todelt, og veksler mellom hendelsene rundt Anna Munch på 1890-tallet og datteren hennes Signe Munch rett etter frigjøringen i 1945. Det er Signe som har fortellerstemmen og Annas historie fortelles via hennes betraktninger. Boken inneholder også faksimiler av faktiske bilder og brev, noe som gir en ekstra substans til fortellingen.
I april 1897 kunne man faktisk lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte Anna Munch for å spre anonyme brev som svertet hans person. Han var overbevist om at brevene kom fra Anna og han krevde hennes mentale helse undersøkt. Saken ble henlagt av politiet, og politiet utførte skriftprøver som tilsa at det kunne være Hamsun selv som hadde forfattet brevene. Men Anna Munch har blitt dømt av ettertiden. Boken inneholder et forklarende etterord fra forfatteren, med blant andre skriftprøvene politiet tok i forbindelse med anmeldelsen.

Et spennende portrett av en i kvinne i en tid hvor mennene dikterte sannheten. Språket i romanen flyter godt og spesielt skildringene av Paris og Kristiania er svært gode. Byene føles pulserende og levende. En introduksjon til et forfatterskap jeg ikke kjente til, men ønsker å sette meg inn i.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.