Amitav Ghosh: Et hav av valmuer. Pax, 2009

Et hav av valmuer har handling fra India i første del av 1800-tallet. Bøndene blir tvunget til å gi opp sine vanlige avlinger for å dyrke opiumsvalmuer for de britiske koloniherrene. Mens bøndene sulter, tjener koloniherrene seg rike på opiumshandelen med Kina. Vi blir kjent med mange ulike mennesker som beveger seg mot samme punkt. De møtes etter hvert og deler til dels en felles skjebne.

En av de sentrale skikkelsene i boka er opiumsdyrkeren Deeti. Hun ble giftet bort til en gammel mann da hun var helt ung, og har en datter på 6 år. Flere barn har det ikke blitt. Mannen er avhengig av opium, og det viser seg at han har hatt en ”stand in” på bryllupsnatten. Men hun er kvinne og har egentlig ingen ting hun skal ha sagt om den saken. Svigermoren er nok arkitekten bak bryllupsnatten.

Og vi møter Neel, en styrtrik raja. Raja er tittelen på en fyrste, og han er nærmest en Gud. Han er så fin at han ikke kan spise sammen med gjestene når han har middagsselskaper. Etter mange viderverdigheter ender han som straffange på skipet Ibis under de forferdeligste og mest fornedrende forhold. Det myldrer i hele tatt av spesielle og fargerike personer i boka, og den handler om mange ting: om kolonivelde, opiumshandel, avhengighet, rikdom og stor nød, om kjærlighet og død.

Sentralt i fortellingen står skipet Ibis, et tidligere slaveskip som blir bygget om for å delta i opiumstrafikken, men som ender opp med å frakte mennesker på nytt: straffanger og fattige bønder som har måttet melde seg som livegne dagarbeidere til det fjerne Mauritius. Alle disse menneskene som vi leser om havner til slutt på skipet Ibis, noen frivillig, andre høyst ufrivillig. Vi møter soldatene som vokter over dem, og det svært blandede mannskapet på båten.

Boka kan virke litt overlesset, det er mange personer og detaljer, men helt klart en bok som vil rive de fleste lesere med seg. Det er en underholdende historie er fra en tid de fleste av oss har lite kjennskap til.

Dette er første bok i en trilogi. Bok nummer to En elv av røyk kom på norsk i 2012. Siste bok Flood of fire kom på engelsk i 2015 og er ennå ikke oversatt til norsk.

Amitav Ghosh er en bengalsk forfatter fra India. Han vokste opp i Bangladesh og på Sri Lanke. Ghosh skriv romaner på engelsk, og er en viktig person innen det som blir kalt anglo-indisk litteratur. Et hav av valmuer var på kortlisten til Bookerprisen i 2008.