Levi Henriksen: Harpesang Gyldendal, 2014

Romanen begynner i ei kirke. Hovedpersonen, plateprodusenten Jim Gystad, har kommet hjem til Kongsvinger-traktene og skal være fadder i en barnedåp. Han har deltatt i en festlig sammenkomst kvelden før som nå har resultert i en durabelig bakrus. Fyllesyk og uggen lir han seg gjennom seremonien. Men da de tre aldrende søsknene Thorsen begynner å synge, endrer alt seg: «I ettertid kom jeg til å tenke på stemmene deres som den hånda som hogger tak i deg idet du er i ferd med å forsvinne under vann for tredje gang. Jeg kan ikke forklare det annerledes enn at søsknene Thorsen rørte det forherdede produsenthjertet mitt på en måte ingen andre stemmer hadde gjort noen gang tidligere» (side 10-11).

Tonene som strømmer fra de tre gjør den fyllesyke Gystad oppløftet og nærmest frelst. Ja, ikke frelst i religiøs forstand, men dette er så jordnært og ekte, og veldig ulikt det han jobber med til daglig. Det søsknene Thorsen har er noe særegent og autentisk: «Sangen deres bar noe vektløst i seg, en lang stripe av bevegelse som fikk alt rundt meg til å bli utydelig. Den løftet mitt skrøpelige legeme opp av dødsskyggenes dal og fylte meg med ydmykhet» (side 11-12).

Gystad prøver å få kontakt med de tre idet han kommer ut av kirka, men de har det travelt med å komme seg avgårde. Han får til slutt et telefonnummer fra Timoteus, den eldste av de tre. Men da Jim prøver å ringe dette nummeret viser det seg at han har kommet til en sex-telefon, og det blir etter hvert klart for ham at han ikke hadde fått dette nummeret ved en feil. Dette blir den første av flere prøvelser som Timoteus utsetter Jim for. Jim Gystad gir likevel ikke opp og sakte, men sikkert greier han å bli kjent med de tre godt voksne søsknene. Det er først og fremst de to søstrene til Timoteus, Maria og Tamar, som er positive til Jims framstøt. Timoteus opptrer lenge både fiendtlig og respektløst overfor Jim.

Dette er ei bok fylt av musikk og forfatteren har diktet flere sangtekster som vi finner i boka. Og det er nettopp den unike musikken til de tre søsknene som driver Jim Gystad til å ikke gi opp sine framstøt. Han ønsker intenst å kunne få ta opp og produsere musikken deres, og deretter gi den ut.

Dette er både ei alvorlig og morsom bok som først og fremst er utrolig godt skrevet. Boka var blant de utvalgte som kunne ha fått P2-lytternes romanpris, men nådde ikke helt opp til slutt. Dersom du er på jakt etter ei skikkelig god bok, er dette boka for deg!

Vi har Harpesang også som lydbok lest av forfatteren selv.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.