Kristine Getz: Poppy
Achehoug, 2021

Er du en som leser og koser deg med mammablogger, eller er du en som irriterer deg over fine bilder av vakre barn, moteriktig kledd i perfekte hjem? Eller er du uinteressert i blogging? 

Denne spenningsboka vil du kanskje like uansett.  

Du møter vesle Poppy, vel to år gammel, og allerede stjerne på instragram. Foreldrene Lotte og Jens Wiig lever godt av inntektene bloggen «Flotte Lotte» innbringer.  Opprinnelig omhandlet bloggen sminke, mat og klær, men etter at Lotte ble gravid, og deretter mor, er den profesjonalisert til en miljøriktig mammablogg. De poster smilende bilder av datteren flere ganger daglig, i ulike antrekk og med fokus på forskjellige merkevarer, og sponsorene står i kø. Det gjør også følgerne, nesten en halv million i tallet!  

En dag blir Poppy sporløst borte mens farfar passer henne, kort tid etter at foreldrene publiserte et bilde av henne utenfor besteforeldrenes hjem i strandkanten på Bygdøy. Saken får stor oppmerksomhet, siden «alle kjenner Poppy». 

Politietterforskerne Mons Tidemand og Emer Murphy leter etter motiv og gjerningsmann, i kappløp med tiden. Hva kan ha skjedd, og hvorfor, hvem står bak, og hvor er Poppy? 

Fortellerperspektivet veksler mellom Lotte, Emer og andre i det ganske store persongalleriet, der personene fremstår noe karikerte, og de fleste har noe å skjule. Forfatteren krydrer også med innlegg fra kommentarfeltet på bloggen, samt fra det mørke nettet via et forum for pedofile. Denne variasjonen gir driv og intensitet til handlingen. Hvem vet hva? 

Kristine Getz retter et klart samfunnskritisk blikk på eksponering av barn i sosiale medier, og boka har flere referanser til norske bloggere og kjendiser. 

Dette er forfatterens krimdebut. Hun utga i 2012 en sakprosabok om spiseforstyrrelser «Hvis jeg forsvinner, ser du meg da?» som fikk gode kritikker.  

Dette er en pageturner som passer fint i solveggen eller på stranda. Det kan være befriende å lese en spennende og aktuell krim helt uten blod, gørr, og seriemord. Boka finnes også som e-bok og lydbok i Bookbites.