Richard Herrmann: Mine gleders by : London gjennom 2000 år
Cappelen, flere utgaver, første gang 1983.

«London er stor. Hvis vi kunne ta med oss London hjem og slippe den ned over vår egen hovedstad, ville den fylle mesteparten av Indre Oslofjord og ta godt med seg av Nordmarka også. Med Buckingham Palace der vårt eget kongelige slott ligger, ville Londons utkanter true Hønefoss i nord, og ta for seg av Holmestrand i sør. I hvert fall Drammen.
Ikke engang Moss kunne føle seg helt trygg.»

London har i mange år vært nordmenns favorittby nummer én. Få av oss kjenner byen bedre enn Richard Herrmann, blant annet fra sitt virke som Londonkorrespondent for NRK fra 1964 til 1977. I Mine gleders by har han tatt på seg den formidable oppgaven å fortelle byens historie. Fra de første romerne i Londinium til dagens travle storby. Med slentrende og uhøytidelig fortellerstil tar Herrmann oss med inn i den fascinerende historien til en by som aldri sover.

Har du stått på Westminster bridge og sett på klokketårnet til Big Ben og parlamentet? Har du snudd deg litt til høyre og sett statuen av en formidabel kvinneskikkelse i stridsvogn og lurt på hvem det er? Det er selveste dronning Boadicea, og det var en kvinne som ikke lot seg pille på nesen. Historien hennes får du i boka.

«Er du lei London, er du lei livet», skal forfatteren og leksikografen Samuel Johnson en gang ha sagt. Han var stamgjest på en av byens aller eldste puber, Ye Olde Cheshire Cheese i Fleet street, den berømte avisgaten. Papegøyen Polly var også stamgjest på puben, og hennes ordforråd var heller begrenset, men derimot sterk og rett på sak. Hun var en ivrig iakttager av livet på puben i flere tiår, og den morsomme historien finner du også i boka.

«Britisk historie er full av historier om konger og statsmenn og merkelige ting.» Richard Herrmann presenterer oss for en mengde av dem i denne lettleste, underholdende og lærerike boka. Når vi i skrivende stund ikke vet når vi kan reise utenlands igjen, er det veldig fint å ha bøker som Mine gleders by å ty til. Når du ikke kan stå på Piccadilly Circus og se på Eros-statuen (som ikke er Eros) eller stå ved Buckingham Palace og se på vaktskiftet, så tar Richard Herrmann deg med dit. I tankene og i fantasien. Skulle du få tak i lydboka til Mine gleders by, så grip sjansen med begge hendene. Den er glimrende innlest av forfatteren selv og en fryd å høre på.