Päivi Laakso: Myggfangerne. Cappelen Damm. 2016

Et eldre ektepar i Finland med tre utflyttede barn, deriblant datteren Päivi i Norge, er hovedpersonene. Som leser kan man dermed fort tenke at forfatter Päivi Laakso skriver om sitt eget liv når man leser Myggfangerne. Men dette er en roman. Den er utgitt som fiksjon.

Ved første øyekast kan dette virke som en dyster roman om et eldre ektepar, som ikke lenger kan snakke sammen uten å småkrangle. Mor er kronisk syk, «med leddgikt, osteoporose, hjertefeil, blødersykdom, arr og jernstang i ryggen.» Far er far. «Jeg har aldri sett fra knuse ting. Han knuste bare barn.»

Så blir også far syk. Kreft. Sakte rulles historien opp. Historien om en far som var snillere mot dyrene enn mot barna sine. Historien som kanskje forklarer hvorfor Päivi flyttet til Norge, den ene broren flyttet til Hanoi og hvorfor den andre broren endte som alkoholiker.

For dem som husker «sjangeren» finsk fjernsynsteater, kan dette synes som kjent materiale. Men dette er en roman med mange lag. Der vi ser spydig småkrangling, ser vi også omtanke og redsel for å miste noen som tross alt er elsket. Der vi ser en datters avstandstagende, ser vi også datterens anerkjennelse av at fars handlinger kan være omtanke og kjærlighet, selv om ordene aldri ble uttalt. Som å fylle bensintanken full på datterens bil.

Dette er en liten bok (112 sider) med stor horisont. Mens konfliktene og kranglene er tydelige, så krever boka at leseren åpner opp for de underliggende lagene. Gjør man det, får man en fin leseopplevelse. Da kan man humre seg gjennom gjenkjennelige hverdagssituasjoner og sørge med personene over et endt liv.

Myggfangerne er en rå og ærlig tekst om det vanskelige familielivet, om sorg og tap.

Päivi Laakso er en finsk forfatter og billedkunstner, bosatt i Norge. Myggfangerne er hennes tredje roman.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.