Bjørn Arild Hansen Ersland: Store hendelser i liten skala. Pelikanen forlag, 2016

Hvordan innse at ingen har bruk for deg lenger? I Bjørn Arild Erslands roman Store hendelser i liten skala, er jeg-fortelleren Arne den siste til å innse at han har blitt overflødig.

Arne er en helt alminnelig mann, som har jobbet de siste 30 årene i Fylkesbiblioteket. Denne romanen handler om hans siste tid på jobben. En tid som innebærer en «uheldig hendelse» på jobb – med litt for mye rødvin i kaffekoppen, men også en givende tur til et forblåst øysamfunn sammen med den yngre barnebokforfatteren/illustratøren Line Erle, en dame som kler seg i fargerike gevanter: «Jeg kunne på ingen måte matche den fargerike dama, og hadde jeg tenkt meg om, burde jeg vurdert en litt mer festlig skjorte denne dagen, kanskje en T-skjorte med dressjakke utenpå», tenker Arne.

Arne trives med – nei, brenner for – arbeidet med å utarbeide Excel-rapporter, samle inn tall til statistikker, sy sammen små «utstillinger», utvikle prosjekter (som «Arbeidsplassbiblioteket») og arrangementer, og ikke minst: lage brosjyrer. Arne er en pådriver. En som gjør seg flid, som lager powerpoint-presentasjoner med hovedmål, delmål og tiltak, stensilerer opp sangtekster ved behov. Men Arne har også blitt overflødig. Han trengs ikke lenger

I dag skal han, om enn ikke helt frivillig, gå av med AFP. Men selv om han skal tre ut av det ordinære arbeidsliv, har han allikevel store prosjekter på gang. Nei, arbeidsledig skal han ikke bli, kanskje sjefen kan la ham få jobbe litt som frilans?

Ekteskapet er det så som så med. Hans kone tilbringer mye tid med deres datter, som studerer i København. Her har hun også nylig kjøpt en leilighet med enkeltseng… Kona, Ingrids irritasjon over ektemannen er tydelig i dialogen dem imellom. Etter hvert kommer det frem at de mistet et barn, noe de aldri har pratet om eller bearbeidet.

Det er Arne som fører ordet i hele romanen.  Misforholdet mellom Arnes optimisme og engasjement og omgivelsenes manglende entusiasme er ubehagelig å lese om. Leseren forstår alt det Arne ikke vil se, og det er sårt. Men boken har også mye lun humor, og kombinasjonen var fantastisk.

Boken er en lavmælt fortelling om et vanlig menneske, og om hva som skjer når tryggheten i det stabile forsvinner.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.