Jens M. Johansson: Bryllup og begravelser. Tiden 2013

Noen ganger leser du en bok, som av en eller annen grunn finner gjenklang i ditt eget liv. Slik var det da jeg leste Bryllup og begravelser. Tross ganske mange ulikheter med hovedpersonen, så var det de få likhetene som finnes som gjorde gjenkjennelsen så påfallende. Hovedpersonens forhold til musikk for eksempel. Man kan ikke unngå å forstå at musikk er veldig viktig for Jens, spesielt i møtene med faren.

Faren til bokas hovedperson, Jens Johansson, dør før han fyller 50, da Jens så vidt har rundet 20. Da Jens en tid senere blir diagnostisert med høyt blodtrykk, blir han minnet på sin egen dødelighet. Han begynner å tenke på hva som betyr noe i livet hans; Familien.

Vi følger Jens fra han er liten gutt til han er en voksen mann med egne barn og begynner å tenke på dette med tilhørighet. Gjennom en rekke scener fra ulike familiesammenkomster, ferieturer og høytider møter vi dem som gjør Jens til den han er. Storfamilien. Moren og faren og deres respektive nye familier. Kone og barn, hel- og halvsøsken, hel- og halvtanter og –onkler. Det er skilsmissebarnets historie. Den lille gutten som forsøker å finne ut hvor han hører hjemme, når både mor og far har nye familier.

Som sagt, så gjennomsyrer musikken boka. Jens og faren kommuniserer blant annet gjennom såkalte mixtapes, som alle som var unge på 70- og 80-tallet minnes med glede. Tross avstanden, både den fysiske og den sjelelige, finner de en felles plattform i musikken og kan kommunisere gjennom den. Når forfatteren har laget en spilleliste på 40 låter i Wimp i forbindelse med utgivelsen av denne romanen, så kan vi nok anta at musikken er viktig også for ham.

Bryllup og begravelser er en veldig nær bok. Som leser føler man at man leser om seg selv. Dette er også bokas store styrke. Her vil mange lesere kjenne seg igjen og dermed får et nært forhold til teksten. Er man, som denne leseren, over gjennomsnittet interessert i musikk, vil også dette aspektet løfte leseopplevelsen.

Jens M. Johansson er journalist og forfatter. Han er nå ansatt i Dagens Næringsliv. Bryllup og begravelser er hans femte roman og han har mottatt Tidenprisen for sitt forfatterskap.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.