Unni Lindell: Nabovarsel
Capitana 2020

Det er sommer i Oslo. Sola skinner fra en skyfri himmel og det er godt og varmt. I en villa på Bekkelaget er ungjenta Sonja Jensen alene hjemme. Foreldrene er i Finnmark på hyttetur. Sonja er akkurat ferdig med videregående, men russetida ble markert såpass kraftig at hun strøk i et par fag. Sommerferien skal hun bruke til å lese til ny eksamen i august. Samtidig har hun tatt på seg å vanne og slå plenen hos naboene som har reist til Australia. Alt ser ut til være fredelig og idyllisk.

På Sentrum politistasjon sitter nyutdannede Lydia Winther. Hun har bare jobbet der i tre uker og har fått en mer erfaren politikvinne, Marit Nilsen, som makker. Lydia er ikke så glad i navnet sitt. Hun foretrekker heller kallenavnet, Snø.

Sonja syns plutselig at hun ser noen i nabohuset, men naboene er jo på andre siden av jorda og huset skal jo være tomt. Hun velger å sjekke saken nærmere og går bort og ringer på, men ingen kommer og åpner. Sonja kommer seg ikke inn i huset, for hun har ikke nøkkel. Hun skulle bare passe hagen. Hun er likevel såpass sikker på at hun så noen der, at hun velger å ringe politiet. Det blir Marit og Snø som får i oppgave å sjekke ut saken. Fra utsida ser huset stille og fredelig ut, og uten tegn til innbrudd. Marit avfeier derfor det hele med at Sonja antakelig er noe overnervøs. Snø er imidlertid ikke like sikker, og det bygger seg opp en gnagende uro i henne.

Snø har god grunn til å være urolig, for grusomme ting skjer hos Sonjas nabo. Noen har tatt seg ulovlig inn i huset og bruker kjelleren til å begå et drap.

Dette blir starten på en intenst spennende historie som snart dreier seg om flere forsvinningssaker, store penger og et tvilsomt oljeselskap.

Snø er på sett og vis tredje generasjon etterforsker fra Unni Lindell. Hun skrev i mange år romanene om Cato Isaksen. Da vi ble introdusert for Marian Dahle, var han sjefen hennes. I denne romanen får vi vite at Isaksen har blitt pensjonist mens Dahle har fått en ledende politistilling. Riktignok er hun ikke Snøs sjef, men i løpet av historien får de en del med hverandre å gjøre.

Boka er på litt over 400 sider og består av 162 kapitler. Hvert kapittel er altså svært kort. Sammen med stadige sceneskifter, bidrar dette til å skape et godt driv i handlingen. Lindell er en erfaren krimforfatter som vet hvordan hun skal fenge deg som leser, og få deg til å bla om til neste side, eller til å bare lese ett kapittel til.

Dette er ei bok for de som liker klassisk politikrim, ispedd litt blod. Den egner seg ypperlig som lesestoff i hengekøya eller i solstolen.

Boka kan også leses som e-bok i BookBites.