Linn Strømsborg: Aldri, aldri, aldri
Flamme forlag, 2019

Få barn? Nei.

Hovedpersonen i Aldri, aldri, aldri er kjæreste med Philip. De har vært sammen i mange år, og alltid vært enige om én ting: De skal ikke ha barn. Men så blir hovedpersonens bestevenn gravid, og plutselig er ikke Philip så sikker likevel. Kan han virkelig leve hele livet uten å bli pappa? Samtidig forsvinner venn etter venn ut til rekkehus og barn og bikkje, mens hovedpersonens mor strikker barnetøy og snakker om hvor lyst hun har til å bli bestemor.

Vi følger hovedpersonen gjennom en varm sommer der ikke så mye skjer: Hun bader, sykler, leser, og tenker. Hun tenker at livet skal være akkurat slik, at hun ønsker seg dette, men ikke mer. Men hun tenker også på andre hun har kjent, de andre som aldri skulle ha barn, helt til de fikk dem likevel. Som hun sier det selv: Det føles som om vi lekte Vi skal aldri ha barn-leken, men at alle andre visste at det var nettopp det: en lek, og at de snart skulle starte det virkelige livet sitt, bli voksne, bli flere, bli mammaer og pappaer, mens jeg blir stående igjen aleine som den ene som faktisk ikke får barn. Det kan være en ensom ting å være 35 år og se at alle rundt deg går videre, at kjæresten plutselig stiller spørsmål med det dere alltid har vært enige om. Men likevel står hovedpersonen støtt i seg selv og hva hun vil.

Samtidig er dette slett ikke noen barnehatende bok, eller en som dømmer de som ombestemmer seg. Hovedpersonen prøver å forstå, hun ser det tunge og slitsomme med å få barn, men også det gode og fine. Hun har en åpen og nysgjerrig holdning til at andre vil ha et annet liv enn henne, men hun ønsker seg samtidig aksept for at hun også vet hva hun vil og ikke kommer til å ombestemme seg.

Linn Strømsborg har skrevet en varm, levende og sympatisk roman om å vite akkurat hvem du er, hva du vil, og hva du ikke vil. Dette er en bok som får deg til å virkelig tenke på hva livet handler om, hva som er viktig for deg. Den dømmer ingen, men holder et åpent sinn som smitter over på leseren og gir rom for å stille spørsmål om livet som vi vanligvis kanskje ikke tenker på.

Aldri, aldri, aldri fikk en rekke gode anmeldelser, og ble velfortjent nominert til Bokhandlerprisen 2019.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.