Line Baugstø: Fører av grå folkevogn, juli 1975Oktober, 2016

Kjenn for deg en varm sommermorgen i juli. Sola skinner. Småfuglene synger livlig i buskaset rett bak deg. Du sitter på en campingstol ved et campingbord med dagens første kaffekopp og venter på at eggene skal bli kokt på primusen. Fra teltet høres barnelatter og i bakgrunnen strømmer det musikk fra en Tandberg reiseradio.

Plutselig bryter en stemme gjennom idyllen; «Dette er en melding til fører av grå folkevogn med registreringsnummer NN12345 på ferie på Sørlandet; Vennligst ring hjem, Deres far er syk.»

Det er nettopp det som skjer med Sigrid også. Sigrid, alenemor til to jenter på 12 og 14, som vi ble kjent med i boka Sommer uten brev (2014). Hun er på campingferie med døtrene og alt hun ønsker seg er en rolig uke borte fra rekkehuset og Kjell, sjefen hun har innledet et forhold til.

Det viser seg at det ikke er faren som er syk, men søsteren Kristin som har blitt borte. Stukket av. Tilbake sitter en ektemann og to tvilling-gutter og lurer på hva de skal gjøre nå.

Line Baugstø har skrevet flere romaner med tematikk som ligner denne. Vi er på 1970-tallet. Det oppstår en gryende bevissthet blant kvinnene om at det ikke trenger å være slik som det er, – og alltid har vært. Kristin begynner å få nok av å være alene om hus- og klesvask, matlaging og barnepass mens mannen har en interessant jobb å gå til hver dag. Det hele kulminerer en varm sommerdag da hun får beskjed om å stryke ei skjorte så fort som mulig (viktig møte må vite!), men ender med å klippe av alle knappene med klar beskjed til mannen; «Vær så god. Nå er det ingen knapper igjen. Nå blir det lettere å stryke.» [Underforstått; «For deg!»] For så å gå og ta en dusj og samtidig be ham passe guttene.

Sigrid på sin side sliter med å finne sin plass i arbeidslivet. Å innlede et forhold til sjefen er kanskje ikke det lureste hun har gjort, men etter at hun ble alene er ønsket om å ha «noen» stort. Samtidig er behovet for å ta seg døtrene stort og hun sliter med å finne balansen mellom husmorlivet og arbeidslivet.

Selv om dette på alle mulige måte er ei bok om kvinner og likestilling på 1970-tallet, så har den absolutt aktualitet også i dag. Den er ikke «militant», men beskriver kampen om likestillingen, spesielt i hverdagen på en fin og troverdig måte. Line Baugstø skriver jo lett og ledig og dette er absolutt et alternativ for eleven som skal skrive særoppgave om kvinnerollen.

Dette er som sagt en frittstående fortsettelse av Sommerbrev. Det går helt fint an å lese denne boka uten å ha lest den først. Den gir imidlertid forklaringen på hvorfor Sigrid er alene med døtrene, hvis noen skulle lure på det.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.