Eystein Hanssen: Åtseldyr. Cappelen Damm, 2013

Eystein Hanssen snek seg inn i norsk kriminallitteratur med boka De ingen savner i 2010. Her på biblioteket fikk vi stadig tilbakemelding fra lånere om at den boka var veldig god. Til slutt «måtte» denne bibliotekaren jo lese den selv, og kunne riktig nok konstatere at joda, dette var god krim.

Åtseldyr er den fjerde boka i serien, og det er jo som med alle slike «serier»; Man må ikke lese dem i rekkefølge, for det er avsluttede saker i hver bok. Men siden hovedpersonene er de samme, så skjer det jo noe med dem gjennom bøkene da.

Hovedpersonene i disse bøkene er politietterforsker Elisabeth Sunee Rathke, populært kalt Elli, og hennes kolleger i Oslo. Ellis hund, Zenith, som er en Rhodesian ridgeback, spiller faktisk også en stor rolle i flere av bøkene …

I denne boka, som altså er nr. 4 i rekken, finner en uteligger levningene av noe som ser ut som et barn i en gammel jordkjeller på Ruseløkka i Oslo. Undersøkelser av åstedet avdekker flere levninger. Det viser seg snart at det ikke er snakk om menneskelevninger, men politiet finner først ingen naturlig forklaring på hva, når og hvorfor. De må altså grave dypere. Bokstavelig talt. Den gamle jordkjelleren viser seg nemlig å være en del av et større tunnel- og bunkersystem under Vika, som har vært der siden 2. verdenskrig.

Tunnel- og bunkersystemet spiller en stor rolle i boka, og jeg må si; Denne leseren har aldri vært mørkredd, men det var noen skikkelig spennende passasjer i denne boka!!

Vi skal ikke avsløre for mye av handlingen, for det unner vi nye lesere å finne ut av selv. Men det kan nevnes at vi her kommer borti et miljø, som denne leseren aldri har vært borti før. Aldri! Ikke i noen av de ganske mange bøkene som er lest opp igjennom årene.

Grunnen til at bøkene til Eystein Hanssen anbefales, er rett og slett at han skriver godt. Det er drivende godt fortalt. Han tar opp aktuelle temaer på en troverdig måte og ikke minst; Han makter å holde spenningen oppe mens han snor seg gjennom intrikate handlinger. Som leser mister man aldri fotfestet (selv om det holdt hardt nede i tunnelene…) og han holder oss fanget til boka siste side – og løsningen på mysteriet.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.