Ninni Schulman: Jenta med snø i håretCappelen Damm, 2012

Spennende krimdebut

En isende kald nyttårsaften forsvinner ei 16 år gammel jente fra hjemmet sitt utenfor småbyen Hagfors i Värmland. Foreldrene er selvsagt fortvilet og lurer på hva som kan ha skjedd med deres søte og pliktoppfyllende datter. Da politiet får saken, viser det seg snart at jenta levde et dobbeltliv.

Dette er den første boka om journalisten Magdalena Hansson. Magdalena har nylig flytta hjem igjen til Hagfors fra Stockholm sammen med adoptivsønnen Nils, etter en opprivende skilsmisse. Hun har fått seg jobb i lokalavisa og ser fram til en roligere tilværelse på landsbygda. Men dette blir nok ikke helt som hun har forestilt seg.

Ganske fort skjønner vi at livet i den svenske småbyen ikke er så idyllisk som man skulle tro. I en gammel leiegård bor 89 år gamle Tore Anderson. Huset skal snart rives og de fleste har flyttet ut, men fra leiligheten rett over hans bor det noen og der skjer det stadig ting som gjør han urolig. Han feier det først bort som kjærlighetskrangel, men snart går det opp for ham at det antakelig er andre ting som foregår.

En tid etter forsvinningen blir det funnet et lik i ei jordhytte bare noen få kilometer fra hjemmet til den bortkomne jenta. Den døde er ei ung jente. Hun er naken og har blitt skutt i hodet. Kan dette være jenta som er forsvunnet? Kan det ha noen sammenheng med opplevelsene til den gamle mannen?

Ninni Schulman legger ut mange tråder som vi følger gjennom boka. Her følger vi både journalisten Magdalena Hansson og det lokale politiet i deres arbeid, men vi får også historien til ei ung jente som er tvunget til prostitusjon. Schulman nøster sammen trådene på utmerket vis mot slutten av boka.

Dette er en sterk krimdebut av Ninni Schulman. Boka er velskrevet og spennende. Det har kommet ytterligere fire bøker i denne serien til nå. Jeg vil imidlertid anbefale dere å begynne med denne boka, både fordi den er virkelig god og for at dere skal få en sammenheng i historien om Magdalena Hansson.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.