Tore Kvæven: Når landet mørknar
Samlaget, 2018

Året er 1293, i den norrøne bosetningen på Grønland. Her hviler en dommedagsstemning over menneskene: Handelsskipene fra Norge og Island har sluttet å komme med varer. Hvalrossen kommer sjeldnere og sjeldnere dit menneskene kan fange den. Både skip og gårder forfaller, og veien til andre land er lang og farefull.

Unggutten Arnar har likevel store drømmer. Han vil rydde seg en egen gård, han vil gifte seg med den vakre Eir, og en dag skal han bygge skip og seile til Vinland og rikdommene der. Men slike ambisjoner faller ikke i god jord, og Arnar får raskt mektige fiender. Likevel står han steilt på sitt, og holder på drømmen om en framtid, samme hva det skal koste ham.

Når landet mørknar føles som en gammel saga, med steile og ubøyelige personer, ære og blodfeider. Landet er hardt, og det er menneskene som bor der også. Men her er også mye vakkert: Naturbeskrivelser så klare og velskrevne at du formelig puster inn lufta, ser dyrene og livet på Grønland på 1200-tallet. Og til tross for at menneskene skaper mye ulykke og sorg for hverandre, er det også stor godhet og kjærlighet her, både mellom kvinne og mann, mellom far og sønn, og blant folk som bor sammen og forsøker å skjerme hverandre fra den ubarmhjertige verdenen de lever i.

Romanen er en mektig leseopplevelse, og den vant en velfortjent Bragepris for beste roman i 2018. Boka er skrevet på et klingende og malmfullt nynorsk som passer perfekt til den norrøne historien. Spenning, språk og ønsket leseren får om at det skal kunne ordne seg for disse menneskene, tross alt, gjør at dette er en bok som det er vanskelig å legge fra seg før man har pløyd gjennom de 450 sidene.

Romanen finnes også som både e-bok og lydbok i Bookbites.