Jens Henrik Jensen: Hengte hunder
Aschehoug, 2018

Bøkene om Niels Oxen har hatt stor suksess i Danmark. For tre år siden kom den første boka, Hengte hunder, ut på norsk. Også hos oss har denne historien fenget mange.

Niels Oxen er tidligere jegersoldat i det danske forsvaret. Han har vært på en rekke utenlandsoppdrag og har blitt hedret med den høyeste utmerkelsen noen gang tildelt en dansk soldat. Baksiden av denne medaljen er imidlertid at han stadig hjemsøkes i søvne av ‘De Sju.’ Dette er personer som på ulikt vis har satt sine dype spor i Oxens sinn. Han har blitt diagnostisert med PTSD. Han har på mange måter meldt seg helt ut av samfunnet og lever i skjul i København sammen med hunden sin, Mr. White. Her overlever han på det som blir kastet fra butikker og restauranter. I tillegg selvmedisinerer han seg med whisky og hasj.

En vårdag finner han ut at han har godt av å komme seg ut av byen for ei stund. Han tar med seg hunden og drar til vakre Rold skov på Jylland. I disse idylliske omgivelsene prøver han å finne tilbake til noe av sitt gamle jeg.

En dag bestemmer han seg for å se seg om litt i nabolaget. Han kommer etter hvert fram til et slott. Det viser seg at eieren av slottet nylig har blitt drept og Oxen har klart å komme med på overvåkningskameraenes opptak. Med sin forhistorie, rusproblematikk og diagnose blir han fort mistenkt for ugjerningen. Dermed er det slutt på freden for Oxen som snart blir trukket inn i et livsfarlig spill.

Dette er ei velkomponert og intenst spennende bok. I tillegg til å være en ren spenningsroman, forteller den også noe om hva krig gjør med folk og hvor vanskelig det kan være å takle hverdagen for mange tidligere soldater.

En liten advarsel til slutt: Dette er en historie du fort blir hektet på og det er vanskelig å gi seg etter bare ei bok. Du kommer høyst sannsynlig til å ville lese alle bøkene i denne trilogien. I tillegg har det kommet ei fjerde bok som også er vel verdt å lese. Her er det altså mye å glede seg til!

Alle bøkene i serien finnes også som e-bøker i Bookbites.

Bøkene om Niels Oxen:

  1. Hengte hunder
  2. Mørke menn
  3. Frosne flammer
  4. Lupus