Paulo Cognetti: De åtte fjellene
Kagge, 2017

Dette er historien om vennskapet mellom Pietro og Bruno. Pietro fra storbyen Milano og Bruno fra landsbyen under fjellet Monte Rosa.

Pietros far, tidligere eventyrer, lengter bort fra bylivet i Milano og tilbake til fjellene. Familien leier derfor et lite hus i landsbyen i den avsidesliggende dalen hver sommer. Pietro møter Bruno og mellom dem utvikler det seg raskt et vennskap. Bygutten Pietro og naturmennesket Bruno finner hverandre tross forskjellene. Etter hvert lærer Pietro å bli kjent med og like fjellet han også, til farens store glede. Gjennom flere somre i ungdommen følger vi dem, til de er 17 år og veiene deres skilles.

Etter noen år møtes de igjen. Pietro far er død og har etterlatt seg en tomt med et forfallent murhus i den avsidesliggende dalen. Bruno jobber nå som murer, og får jobben med å mure huset opp igjen. Vennskapet blomstrer opp.

I bokas siste del er Bruno vel etablert som gift fjellbonde, mens Pietro reiser rundt og filmer verdens flotteste fjell. Barndommens dal er imidlertid ikke langt unna.

De åtte fjellene er en varm og lettlest bok om vennskap og om kjærlighet til naturen, spesielt fjellet. Handlingen er på mange måter tidløs, og det viktigste er vennskapet mellom de to guttene, senere mennene og Pietros forhold til faren. Naturskildringene er særdeles vakre, og det er vanskelig å ikke se for seg blomstrende daler og snødekte fjelltopper når man leser.

De åtte fjellene kan også leses som e-bok i BookBites.