Johannes Anyuru: En storm kom fra paradiset. Press forlag, 2013

På omslaget av boka ser vi halefinnen på et ugandisk Mig-21-jagerfly. Og det er det denne boka handler om: Drømmen om å fly, men også hvordan storpolitikk kan gripe inn og snu opp-ned på et enkeltmenneskes liv. Johannes Anyuru forteller om sin egen far og hans utrolige historie. Faren fikk reise fra Uganda til Hellas for å lære å bli jagerflyger, men endte i stedet opp i fangenskap i Tanzania.

Det meste av fortellingen er lagt til 1970-tallet, men innimellom får vi noen utdrag fra langt nærere fortid og får vite litt om hvordan det gikk med faren etter at han kom til Sverige samt litt om han siste leveår.
Den første setningen i boka er «Hvorfor kom du tilbake?» Hovedpersonen, bare kalt P, blir avhørt av militære i Tanzania. P forteller at han skulle til Zambia for å fly sprøytefly, men dette ser forhørslederen ut til å ha vansker med å tro. Hvorfor skulle en ugandisk jagerflyger dra til Zambia for å sprøyte gift på avlingene? P hadde oppholdt seg i Europa og kom via Italia som er et NATO-land. Hadde amerikanerne sendt ham? Var han en spion?

Etter hvert avdekkes Ps historie. Han var en av få utvalgte ugandiske unggutter som fikk lov til å reise til Hellas for å ta pilotutdanning. Vi følger han gjennom utdanningstiden i Hellas. P er svært glad i å fly og i likhet med de andre elevene på skolen tenker han ikke så mye på at flyet han skal føre også er et dødelig våpen. De antar at det i grunnen ikke blir noe krigføring. Alt endrer seg imidlertid da Idi Amin plutselig tar over makten i hjemlandet gjennom et militærkupp. Plutselig går det opp for de ugandiske jagerflygerne at de kan komme i kamp og må kanskje sågar skyte på sine egne landsmenn/stammemedlemmer.

I utgangspunktet hadde de greske myndighetene bestemt seg for at pilotene skulle tilbake til hjemlandet etter endt utdanning, men i siste liten ombestemmer de seg. Uganderne får lov å bli, men de får ikke lenger lov å fly. I stedet blir de satt til småjobber for å tjene til livets opphold. P blir satt til å være guide og etter hvert dukker det opp ugandiske offiserer som han må vise rundt i byen. Etter kuppet har ikke P fått kontakt med familien sin hjemme og han frykter hva som kan ha tilstøtt dem. Han lurer på om noen av offiserene som han kjører rundt med er ansvarlige for hans egen families død og orker ikke jobben mer. I stedet flykter han til Italia. Han har ei kusine som er gift og bor i Roma. Han får bo hos henne og mannen og får også tilbud om arbeid i mannens arkitektfirma, men P takker nei. Han vil fly.

P søker en rekke flygerjobber, men som nyutdannet jagerpilot er det vanskelig å få arbeid i sivil luftfart. Til slutt åpner det seg altså en mulighet i Zambia. P tenker ikke på de konsekvensene militærkuppet i Uganda har medført for forholdene mellom landene i Afrika. Dette finner sted under den kalde krigen og Uganda får økonomisk støtte fra Storbritannia og USA mens Zambia og Tanzania støttes av østblokken. Det er derfor ikke uproblematisk for en ugandisk jagerflyger å ta seg arbeid i Zambia.

Boka viser hvordan storpolitikken kan gripe dramatisk inn i et enkeltmenneskes liv selv om man tror man tar et riktig og godt valg. Av og til er man rett og slett på feil sted til feil tid.
Boka er interessant, lærerik og velskrevet og det er ikke uten grunn at den har vunnet flere priser bl.a. Svenska Dagbladets litteraturpris og Ivar Lo-Johanssons personlige pris. Boka ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris 2013, Augustprisen og Sveriges Radios romanpris.
I 2017 fikk Johannes Anyuru Per Olov Enquists pris for sitt forfatterskap og ikke minst for sin siste bok, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017).

Boka finnes også som e-bok i BookBites.