Catharina Ingelman-Sundberg: Svindel og multelikør. Bazar, 2013

Trenger du noe lett og lystig etter juleutskeielsene? Da kan vi anbefale denne boka; Garantert til å trimme magemuskulaturen!

Märtha, Lynet, Riva, Stina og Anna-Greta kjeder seg på aldershjemmet Diamanten. Etter at det har blitt oursorcet, spares det stadig inn på nødvendige gode, som for eksempel kaffe og kringle.

Etter å ha sett et TV-program fra et svensk fengsel, om hvor god mat og godt stell fangene får der, tenker Märtha at de faktisk hadde hatt de mye bedre som fanger. Hun legger fram synet for resten av vennegjengen, og etter litt diskusjon, bestemmer de seg for å gjøre noe galt, noe skikkelig galt. Så galt at de kan bli buret inne og få sunn og god mat flere ganger om dagen. Og frisk luft og mosjon.

Og dermed begynner moroa!

‘Pensjonistligaen’ (som de bestemmer seg for å kalle seg – etter å ha stemt ned forslaget Outlaw oldies) skrider til verket. Nå skal vi ikke gå i detaljer i denne omtalen (for dem er det mange av), men nøye oss med å si at både Nasjonalmuseet i Stockholm og safen på Grand Hotell er særdeles utrygge. Stockholmspolitiet er meget rådville. De snubler i alle snubletrådene gjengen har lagt ut og lar seg lure gang på gang. De er i alle fall sikre på at det er hardbarkede kriminelle der er ute etter!

Dette er en humoristisk bok det er lett å like. Samfunnskritikken blir aldri beskere enn beskrevet i starten (med forskjellen på innsatte og aldershjemsbeboere), men den er der. Det aller morsomste med denne boka er Märtha, Lynet, Riva, Stina og Anna-Greta og dynamikken dem imellom. Fem ‘gæmliser’ med tonnevis av erfaring, pågangsmot, initiativ og fantasi! Det er rett og slett helt umulig og ikke bli glad i dem.