Bergsveinn Birgisson: Svar på brev frå Helga. Pelikanen forlag, 2012

En eldre mann skriver brev til Helga, som han bedro kona – og fikk barn – med. Det er svar på et brev han fikk av henne for lenge siden. Etter at hun tok dattera med seg og dro til Reykjavik.
Selv om det er lenge siden, så er det tydelig at det her er store følelser ute og går. Så hvorfor har Bjarne Gislason brukt så mange år på å svare?

Vi er på landsbygda på Island. Tida er rundt andre verdenskrig. Bjarne Gislason er medlem av Leselaget og av den kollektivistiske jordbruksorganisasjonen Sambandet. Han er gift med Unn, men tidlig får kona hans feilaktig operert bort livmora. Dette gjør henne både deprimert og sint og hun trekker seg unna. Veien er derfor kort til nabokona Helga. Gnisten tennes over saueskabbvasken og vedlikeholdes i løer og på jorder og får etter hvert også konsekvenser.

Men når Helga vil ha med seg Bjarne og datteren deres til Reykjavik for å starte på nytt, blir han ikke med. Han er en bygdegutt, stolt av gård og dyr og av oppgavene som betros ham i Sambandet. Pliktfølelsen overfor Unn er også der. Så Helga drar og Bjarne blir. Og lar det altså gå år og dag før han svarer på brevet han fikk.

Dette er en helt fantastisk bok. Den er oversatt – eller kanskje heller gjendiktet – til et slags arkaisk nynorsk, som passer utmerket til historien og det islandske. Den er erotisk uten å være vulgær, den er poetisk og ektefølt og den er humoristisk og jordnær. For eksempel sammenligner Bjarne gjerne Helgas kvinnekropp med dyr, for eksempel «kvit som ein gyteferdig laks eller fyldig i kjøtsetnaden som ei bra søye». Begge deler, ting Bjarne setter pris på.

Svar på brev frå Helga ble utgitt på islandsk i 2010 og gjorde umiddelbart furore. Han fikk den Islandske Bokhandlerprisen samme år og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2012.
Han har også skrevet biografien om Geirmund, Den svarte vikingen og på senhøsten 2014 kom hans Soga om vêret ut på norsk også.

Bergsveinn Birgssison er doktor i norrøn filologi og jobber som forsker ved Universitetet i Bergen, hvor han også er bosatt.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.