Vidar Sundstøl: Drømmenes land. Tiden, 2008

Dette er første bok i Minnesota-trilogien. Handlingen er lagt til Minnesota, nærmere bestemt til området ved den store sjøen Lake Superior. I denne staten bor det mange mennesker med norsk og skandinavisk avstamming.

Hovedperson i boka er den norsk-ættede politimannen Lance Hansen. Han er skilt og helgepappa. Vanligvis har han en ganske så udramatisk hverdag. Jobben hans består i å påse at jakt- og fiskeforskriftene overholdes, og å bøtelegge og jage bort turister som camper ulovlig. Slike ikke alt for dramatiske forbrytelser er altså Lance Hansens hverdag.

Men så skjer det noe som setter en stopper for idyllen. Lance får melding om et ulovlig oppsatt telt, og drar avgårde for å undersøke dette. Han finner teltet, men han finner også en naken, blodig og forvirret ung mann som ikke kan gjøre rede for seg. Men så sier han et ord på et språk Lance har hørt før, nemlig ordet «kjærlighet». Lance, som har norske aner, regner med at dette er en norsk turist. Og like etterpå finner han vennen til den forvirrede mannen. Vennen er drept og stygt maltraktert. Så her står Lance overfor en alvorlig forbrytelse.

I tillegg til å være politimann er Lance Hansen ivrig lokalhistoriker. Han kjenner godt til bakgrunnen til innvandrerne i område og han har også god kjennskap til urbefolkningens historie. Bøkene er fulle av innvandrerkultur fra det skandinaviske miljøet. Og enda mer spennende er kanskje beskrivelsen av den indianske kulturen, med drømmer og myter.
Gjennom Sundstøls bok blir vi også bedre kjent med det norske Amerika og med et av områdene der norske innvandrere slo seg ned.

Denne første boka i Minnesota-trilogien fikk forfatteren Riverton-prisen for. Bok nummer to, De døde kom i 2009 og avsluttende bind, Ravnene, kom i 2011.

Alle tre bindene finnes også som lydbøker, og som e-bøker i BookBites.