Leif Enger: Når sola vender tilbake, vil vi vite
Forlaget Press, 2020

Virgil Wander mister kontroll over sin skranglete Pontiac, braser gjennom autovernet, kjører utfor et stup og havner i den iskalde Lake Superior mens bilradioen spiller Mysterious ways av U2. Mirakuløst nok er det et vitne til ulykken, og Virgil blir reddet.

Lettere mørbanket og med midlertidig hukommelsestap, Virgil har problemer med å huske adjektiver, tar han fatt på livet med ny giv. Virgil er en middeladrende kinoeier i en upretensiøs småby i Minnesota. Det skjer ikke mye i Greenstone, og småbyens død har vært spådd mange ganger. Faktisk har småbyen vært rammet av mye uflaks opp gjennom årene og ikke mye har gått beboernes vei.

Men plutselig dukker Rune opp. Rune som røyker pipe og flyr store, fantastiske drager han har bygget selv og som sier han er fra Tromsø, Norge. Som enkemann oppdaget han plutselig at han har en sønn i Greenstone, Minnesota. Alec Sandstrom var Greenstones store sønn, helt til han forsvant sporløst i et småfly mange år før hans norske far kommer for å møte ham. Virgil og Rune får umiddelbar kontakt, og folk i byen trekkes til Rune som fluer til et fluepapir. Etter hvert blir Virgils gamle kinoteater, Empress, et naturlig samlingspunkt.

Langsomt begynner en viss optimisme å bre seg og en initiativrik ordfører bestemmer seg for å starte en egen Uflaks-festival. Bob Dylan kjørte visstnok gjennom byen for en del år siden, og punkterte på Main Street. Han kan kanskje tenke seg å spille på festivalen?

Når sola vender tilbake, vil vi vite er en sjarmerende, lavmælt og humoristisk bok om småbyer, vennskap, optimisme, pågangsmot og gamle kinofilmer i svart-hvitt. Leste du Leif Engers debutroman Ned til elva så vil du kjenner igjen den lune og stillferdige måten å fortelle en god historie på.

Både Når sola vender tilbake, vil vi vite og Ned til elva kan også leses som e-bok i BookBites.