Marit Eikemo : Gratis og uforpliktande verdivurdering
Samlaget, 2018
Etter Hannes skjønn er det rett og slett ikke lenger mulig å ha et fullverdig familieliv i leiligheten i firemannsboligen i Bergen. Det er trangt, det er rot og kaos og de to barna på 3 og 5 år har ikke en gang egne rom. Samboeren Andreas er avmålt, men ikke uenig. Hanne bestemmer at de må flytte og setter i gang en frenetisk boligjakt.
Hanne og Andreas ventet lenge med å få barn, det passet egentlig aldri, og nå har alle vennene deres for lengst store barn og store hus. En knugende mindreverdighetsfølelse rir Hanne, som tråler Finn.no på jakt etter et drømmehus innenfor deres stramt budsjett. Plutselig dukker drømmehuset opp. 60-tallshuset ligger i Lerkeveien, en perfekt beliggenhet. I denne gaten har også de «mistet» et drømmehus i en budrunde tidligere. Prisantydningen er langt over deres grense. Men, det kan kanskje gå? Hva er ny verdivurdering av deres egen leilighet nå og kan de ikke egentlig klare et ganske mye høyere lån?
Hanne setter alt på spill for å skaffe nok kapital til å være med i budrunden. Gresset er definitivt grønnere i Lerkeveien. Bare de får kjøpt dette huset vil alt bli bedre for dem! Men tenk om huset går langt over takst? Vil noen andre flytte inn i Hannes hus?
Mens Andreas og Hanne gjennomgår prospektet rom for rom, blir også deres eget samliv kartlagt og sannheter og gamle spøkelser kommer veltende frem.
Avslutningen er overraskende og vidåpen og leseren sitter sjokkert og andpusten igjen etterpå.

Denne romanen er en intens fortelling om norsk middelklassehverdag, som er vanskelig å ikke bli berørt av. Marit Eikemo er en glimrende observatør av hvordan vi lever i dag og alle som har vært med i boligjakt og budrunde vil ta seg i å nikke gjenkjennende. Samtidig er det ikke bare leiligheten til Hanne og Andreas som gjennomgår en gratis og uforpliktende verdivurdering i denne historien.
Får Hanne drømmehuset sitt? Les boken og døm selv.

Boka finnes også som både lydbok og e-bok i BookBites.