Erik Fosnes Hansen: Løvekvinnen. Cappelen 2006

Løvekvinnen er en fortelling om et av naturens luner. Eva Arctander blir født med pels.
Hun er ellers en sunn og frisk jente, bortsett fra altså dette ene: hun har tett hårvekst over hele kroppen. Moren dør under fødselen, og faren, som er en vel ansett stasjonsmester i en norsk stasjonsby, vil først ikke vite noe av henne. Etter hvert aksepterer han tingene slik de er. Men hun må for all del skjermes, – fra blikkene, pekefingrene, bemerkningene, latterliggjøringen.

Fosnes Hansen forteller om annerledesbarnet, som har en hverdag som er nådeløs. Mobbing og plaging fra barn og mye uforstand fra de voksne. Eva er på mange måter tryggest alene. Men, som alle andre har hun behov for fellesskap og vennskap – kanskje til og med kjærlighet.

Vi følger Evas oppvekst på en jernbanestasjon i en norsk småby rett etter 1. verdenskrig. Handlingen er lagt til en tid da det fortsatt var mulig å vise frem «sjeldne mennesker» for penger på sirkus. Til stor forlystelse for publikum.

Oppveksten for Eva er ikke enkel, og hun får knapt nok gå ut før hun nærmer seg puberteten. Hun sitter i på en måte i husarrest i rommet sitt i annen etasje, rett over perrongen der hennes far stasjonsmesteren hersker med prøyssisk pliktoppfyllelsesmoral, og der togene er presise og forutsigbare. Eva er særdeles talentfull på en rekke felter: hun har en enestående tallhukommelse, er svært musikalsk og tegner meget godt. Alt dette får utvikle seg uten omgivelsenes forstyrrende elementer, helt til hun begynner på skolen. Da må hun forholde seg til verden der ute, mobberne overtar, og Eva må bruke talentene sine på å utvikle finurlige overlevelsestaktikker.

Beskrivelsen av Evas ensomhet gjør et sterkt inntrykk på leseren. Det samme gjør også beskrivelsen av hvordan Evas vakre pels blir stelt, den børstes og stelles slik at det ikke skal blir floker og utøy.

Klimaks i boka er den store forestillingen Eva, hennes far og omtrent hele byen ser mot slutten av romanen. En omreisende trupp av «vanskapninger» vises frem; i forestillingene møter vi de merkeligste skapninger man kan tenke seg. Er det her Evas fremtidige liv vil utspille seg? Leseren får ikke vite det, så her må vi trekke våre egne konklusjoner, med andre ord, en ganske åpen slutt.

Løvekvinnen ble filmatisert i 2016, regissert av Vibeke Idsøe. Den finnes også som lydbok, innlest av forfatteren selv, og som e-bok i BookBites.