Ingvild H. Rishøi: Vinternoveller. Gyldendal, 2014

Rishøi skriver om de som har falt utenfor i samfunnet og ikke får ta del i den velstanden som de fleste av oss kan ta for gitt. Denne novellesamlingen inneholder tre slike historier.

Her møter vi aleinemora som sliter med å få endene til å møtes. Barnefaren er langt fra voksen og mest opptatt av å spille basketball. Han har for lengst lagt barnets mor bak seg og flørter med stadig nye jenter. Han har sluttet å betale barnebidrag og bidrar minimalt til barneoppdragelsen. Fortellingen foregår en vanlig dag. Mor og datter er på vei hjem fra barnehagen. De må gå selv om det er et stykke hjem for det blir for dyrt å ta bussen. Underveis tisser veslejenta på seg. Det er kaldt ute og hun begynner å fryse. Hva skal de gjøre? De går inn på et kjøpesenter i nærheten for å kjøpe ny truse, men de viser seg å være for dyre… Hva skal de gjøre?

I den andre historien møter vi Thomas. Han har akkurat sluppet ut av fengsel. Han har hatt problemer med å kontrollere temperamentet sitt og måtte sone for vold. Thomas har en liten sønn som han er fryktelig glad i. Han ønsker av alt i verden å gjøre sitt for at barnet skal ha det godt. Sønnen er et resultat av en tilfeldig forbindelse og barnets mor ønsker ikke å ha noe forhold til Thomas. Thomas sliter med helt enkle ting som de fleste anser som uproblematiske. Fortellingen starter med at han skal i butikken og kjøpe ei pute til sønnen. Dette burde jo være uproblematisk, men da ekspeditrisen kommer med ulike alternativer er dette nok til at det floker seg for ham. Han oppfatter det som om hun egentlig ikke vil hjelpe ham. Han forlater butikken og går forbi puben. Han vet at han ikke må gå inn dit. Sønnen kommer om en times tid, men…

I den siste historien møter vi ei 17 år gammel jente som rømmer fra barnevernet sammen med sine to småsøsken. Hun tar de med på bussen til Valdres. Der har hun fått låne ei hytte av ei venninne. Sist hun var på hytta var det sommer. Nå er det vinter og iskaldt og ting begynner å bli kritisk når de prøver å kave seg fram mot hytta…

I alle disse fortellingene møter vi personer som sliter og som har kommet i en veldig fastlåst situasjon. Felles for alle tre fortellingene er at historiene får en uventet vending mot slutten.
Ingvild H. Rishøi var nominert til to Bragepriser for denne boka og vant prisen i åpen klasse. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at «Språket er presist og ujålete på samme tid, og usedvanlig godt avstemt karakterene og miljøet.» De legger også til: «Hun viser stor omsorg for menneskene hun har gitt litterært liv, og hun tør å gi dem en hjelpende hånd når de trenger det som mest.»

Dette er ei svært velskreven bok og Rishøi fortjener absolutt heder og ros for den. Kanskje den kan være noe for deg nå når vinteren snart er på hell?

Vinternoveller finnes også som lydbok, innlest av Kaia Varjord.