Ida Løkås: Det fine som flyter forbi. Schibsted, 2012

Vi følger den fjorten år gamle Jamie gjennom noen hete sommeruker. Sammen med kameraten Charlie sitter han på en trapp og kjeder seg. Vi er i Little Venice i London, på «feil» side av elva. Jamie er tenåring, og han sliter med alt tenåringer sliter med; Fra pubertet til moralske dilemmaer. «Ingenting skjer,» sier Jamie. Dagene flyter sakte forbi. Akkurat som elva.

Men så skjer det ting allikevel. Jamie blir kjent med Ariel. Vakre Ariel, nitten år og med store pupper. Ariel, som tror at Jamie er nesten like gammel som henne. Eller i alle fall mer enn fjorten. Det er ganske stilig! Så finner Jamie også ut at moren er gravid. Med den voldelige kjæresten sin. Det er slett ikke bra! Og han blir kjent med den antatt pedofile naboen, Mr. Allen. Han med «pedobrillene», som de store gutta sier. Så hender det altså litt av hvert også i Little Venice.

Det fine som flyter forbi er fin og varm og et flott portrett av en tenåringsgutt. Miljøet rundt Little Venice beskrives på en troverdig måte. Et lettere slitt miljø som preges av arbeidsledighet, øldrikkende menn og småkriminell ungdom. Vi opplever Little Venice og persongalleriet gjennom Jamies øyne og tanker. En fjortenårings syn på livet og hverdagen. Det er glimt av både humor, aggresjon og følsomhet. Boka er lettlest og troverdig. Den passer for mange; Selv om den er utgitt som en roman for voksne, så vil mange ungdommer ha glede av å lese den. Her er det ting å kjenne seg igjen i for de fleste. Det er lett å bli glad i Jamie og vi avslutter boka med å håpe at det vil gå bra for ham.

Dette er forfatterens debutroman. Boka danket ut over 3000 innsendte bidrag til Schibsted forlags store romankonkurranse i 2011.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.