C. J Tudor: Krittmannen. Cappelen Damm, 2018

Denne nifse kriminalromanen er ikke en klassisk detektivhistorie. Hovedpersonen heter Eddie. Som ung gutt blir han vitne til en grusom ulykke på et omreisende tivoli, og denne opplevelsen og hans involvering skal følge ham hele livet.

Vi befinner oss i en liten by i Storbritannia i 2017, men vi får hyppige tilbakeblitt til hovedpersonens barndom i den samme byen på 1980-tallet Eddie bor i en litt falleferdig gammelt hus, som foreldrene ikke har tid eller penger til å gjøre noe særlig med. Han har en far som er en mislykket skribent og en mor som driver en abortklinikk. Denne blir til stadighet hjemsøkt av kristenfundamentalistiske demonstranter, og den er en kime til konflikter i landsbyen. Eddie har tre kamerater; Fat gav, Hoppo og Metal Mickey. De er ikke egentlig en veldig nær gjeng, ingen bestevenner, og tonen er innimellom hard.

Som voksen er Eddie ansatt som engelsklærer ved den lokale skolen. Han er ganske desillusjonert, drikkfeldig og hemmelig forelsket i den mye yngre leieboeren sin Chloe. Det er tydelig at hendelser i barndommen plager ham, og litt etter litt blir det avdekket hva som har skjedd. Da Fat Gav får en eske kritt i bursdagsgave, finner kameratgjengen ut at de skal brukes disse til å skrive hemmelige beskjeder til hverandre. Hver gutt har sin signaturfarge. Det er spennende og morsomt til å begynne med, helt til krittfigurene fører guttene til liket av en ung jente.

Tretti år senere får Eddie besøk av en av barndomskompisene som vil skrive bok om hendelsene. Eddie fornemmer at ikke alt er som det skal. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Eddie at leken aldri var over.

Atmosfæren i boken kan minne om Stephen Kings barndomsskildringer. Det naive barnet som må hanskes med frykten for det ukjente og uhyggelige som skjuler seg i mørket – og i mennesket.
Krittmannen er ingen heseblesende leseropplevelse. Boka er langsom og utforskende, og det kler fortellingen veldig godt. Forfatteren vier god plass til jeg-fortellerens barndomsminner, hverdagsobservasjoner og refleksjoner. En svært spennende kriminalroman som trygt kan anbefales!
Krittmannen finnes også som lydbok, både på CD og på mp3-CD.

Boka finnes også som både lydbok og e-bok i BookBites.