Per Qvale: Tante Amerika : om det ubotelige : en fortelling. Bokvennen, 2016

I 1939 kommer Carolina Olsson, eller Lina, tilbake til familiegården i Värmland etter 27 år i Amerika. Hun flytter inn hos søsteren Lisa og svogeren Stenar, og bosetter seg i «lillstugan» kårboligen. Hun blir bygdas eksentriske Tante Amerika og bringer med seg tanker og vaner fra livet «over there», og feirer blant annet Thanksgiving og (tilsynelatende) 4.juli med storslagne og overdådige fester for barna i bygda. I tillegg går hun hver dag til postkassen og venter på et brev, fra Ham. En dag må det jo komme!

Lina emigrerte til Amerika i 1912 etter en «hendelse» i de sene tenårene. Her får hun jobb som barnepike hos familien Kellogg- ja, han med Cornflakesen. Den langt eldre enkemannen Mr. Kellogg innleder et forhold til Lina – i hemmelighet selvfølgelig. Da Mr. Kellogg etterhvert gifter seg på nytt blir dette et hardt slag for Lina; det er jo henne han elsker! Her skal vi ikke røpe så mye mer om hva som skjer, fordi da ødelegges mye av nerven i boken.

Denne korte romanen spenner over et overaskende stort tidsrom, noen ganger kan et år være over på to sider, men det er et virkemiddel som fungerer og som speiler Linas sinn. Nydelige skildringer av naturen og dyrelivet er også med å sette stemningen. Boken er sår og melankolsk, men veldig lett å lese. Det er hovedsaklig Linas synsvinkel vi ser ting fra, og hun er en litt upålitelig forteller. En nydelig bok, som anbefales på det sterkeste.

Per Qvale er nok for mange mest kjent som oversetter, både av skjønnlitteratur og faglitteratur. Han har vært formann i Norsk oversetterforening. I 2002 ble han til delt Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.