Anne Enright: Veien ved Boolavaun. Pax, 2016

Det er ikke akkurat noe originalt plot i denne romanen av den irske forfatteren Anne Enright. Allikevel er det ei bok som «river i sjelen» – for å sitere NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

Første del av boka er kalt «Reise ut» og her møter vi søsknene Dan, Constance, Emmet og Hanna i ulike kapitler. Alle forsøker å løsrive seg fra familiens sterke person; moren Rosaleen. Hun har giftet seg under sin stand, som det heter og stakkars Pat Madigan kan elske henne så mye han vil – i denne familien er det Rosaleen som «har buksene på.»

Vi følger de fire barna under oppveksten og senere, mens de forsøker å finne sin plass i livet, utenfor morens skygge. Det er ikke bare enkelt.
Tross morens voldsomme protester ønsker eldstemann Dan å bli katolsk prest. Det går så som så, kan man nok si. I New York på 1980-tallet finner han til slutt ut at han jo faktisk er homofil.
Emmet blir bistandsarbeider i Mali, en noe desillusjonert sådan. Yngstedatteren Hanna er en forfyllet og arbeidsløs skuespiller i Dublin.
Bare Constance slipper ikke unna moren. Hun gifter seg, får tre barn og bor fortsatt i den lille landsbyen på Irlands vestkyst.

Dette høres jo ikke særlig lystig ut. Men saken er at både humor og varme er godt representert i boka. De er jo en familie, tross alt…

Alt kulminerer i jula. Rosaleen har bestemt seg for å selge familiehjemmet, som er blitt for stort og upraktisk for en enslig gammel dame. De fire barna (som alle nok er rundt min alder på dette tidspunktet) kommer hjem for å feire en siste jul i barndomshjemmet. Et barndomshjem de nok trodde de var ferdige med, men som det viser seg at de har sterke bånd til. Sterkere enn de hadde trodd.

Det er verdt å lese denne boka bare for å få med seg den absurde skildringen av juledagen og julemiddagen, med påfølgende dramatikk. Et familiedrama verdig! Anne Enright klarer å beskrive de motstridende følelsene, kaoset og familiekonfliktene på en naturlig og troverdig måte.

Anne Enright er en irsk forfatter. Veien ved Boolavaun er hennes tredje roman på norsk.