Heidi Linde: Agnes i senga
Gyldendal, 2012

Og hvis man kan det, kan man samtidig se for seg sin egen begravelse? Alle som møter opp og gråter og sørger. Til og med eksen, som fortvilet angrer på at han gikk fra deg.
– Agnes! Skriker han! – Hva har jeg gjort? Hva har jeg gjort?! Mens eksen klorer i kistelokket og andre i begravelsesfølget gråter enda mer, den profesjonelle solisten er nær ved å skjære ut i en falsk tone og barna utenfor synger Margrethe Munthe. Eller er det Prøysen?

Agnes er 32 år og det er visst en spesielt vanskelig alder å bli dumpet i. Så når kjæresten William går fra henne etter å ha vært utro med «en nyere modell», så takler hun det ikke så bra. Hun takler det rett og slett ganske dårlig. Dagene tilbringes i senga med trøstespising, grining og Dr. Phil på TV. Og fantasering om egen begravelse altså.

Agnes befinner seg i en seng i en utleieleilighet hun har lånt av faren. En leilighet som vanligvis er utleid til en annen kvinne, Åse Wallander, som er på reise. Mens Agnes ser på Dr. Phil i senga og forsøker å finne ut mest mulig om Åse, får vi også høre historien om henne og William. Hennes beretning fra livet er ikke uten selvironi, men her står selvmedlidenheten står sterkt. Dr. Phil er god å ha.

Dette er ei lett og underholdende bok. Ei bok for den som gjerne småfniser litt gjennom kapitlene og som nok gjenkjenner en situasjon eller tre. Innimellom påkaller den en gapskratt, mens andre ganger har du lyst til å rive deg i håret i fortvilelse. Ei lettbent bok som skapt for de travle ukene i adventstida.

Agnes i senga finnes også som lydbok på CD. Den kan også leses som e-bok i BookBites.