Niklas Natt och Dag: 1793
Cappelen Damm, 2018

Dette er en historisk krim, satt til et stinkende og skittent Stockholm i 1793. I Sverige er det en turbulent tid. Den etter hvert upopulære og
krigshissende Kong Gustav 3. ble myrdet i 1792 under et maskeradeball i Stocholmsoperaen. Landet er nå på konkursens rand, og det er en politisk maktkamp i etterkant av kongemordet. I bakgrunnen truer også ringvirkningene fra den franske revolusjonen.

Her møter vi den forfyllede og forkrøplede krigsveteranen Jean Mikael «Mikkel» Cardell. Han jobber som palt, en slags ordensvakt og befinner seg langt nede på rangstigen i samfunnet. Han kommer over et ille tilredt lik i Fatburen på Sødermalm, dette er en stinkende innsjø full av byens søppel. Liket mangler armer og ben. Ved senere undersøkelser viser det seg at liket også mangler øyne, tenner og tunge, og at alle kroppsdelene er blitt fjernet før døden inntraff. Dette har skjedd del for del, og over ganske lang tid.

Samtidig er den rettskafne, unge juristen Cecil Winge lungesyk, og har ikke særlig mye tid igjen å leve. Men da politikammeret ber ham om hjelp en siste gang, for å finne ut hvem som har myrdet mannen som ble funnet i Fatburen, kan han ikke si nei. Winge engasjerer Mikkel Cardell som sin assistent og sammen graver de seg ned i Stockholms avgrunn for å finne morderen. Det nøstes opp en guffen intrige med hemmelige selskaper, korrupsjon og menneskelig ondskap.

Dette er en spennende og smart bok, for deg som ønsker en annerledes krim. Plottet er engasjerende og den norske oversettelsen er god.

Boka finnes også som e-bok og lydbok i BookBites.