Sara Stridsberg: Happy Sally
Aschehoug 2014.

Hovedpersonen i Happy Sally er en svensk jente på 12 år som forblir navnløs. Hun er i en familie med moren Ellen, lillebroren på 5 som bare blir kalt H, og Ellens mann Viktor. Det kommer ikke fram om Viktor er jentas far eller stefar.

Moren er en lidenskapelig svømmer, som drømmer om å svømme over den engelske kanal, slik hennes forbilde Sally Bauer gjorde i 1939, rett før andre verdenskrig brøt ut. Sally Bauer er en virkelig person, men hennes karakter i denne boken er basert på fri fantasi. Viktor har også en drøm, om å krysse Atlanteren med seilbåt. De to inngår en avtale: om Ellen lykkes i å svømme over kanalen, fra Frankrike til Dover i England, skal de få seg leilighet med svømmebasseng og hun får full frihet til å trene så mye hun vil. Men om hun mislykkes, skal de alle seile til Amerika og Ellen skal deretter prioritere å tilbringe tid med barna.

Ellen klarer ikke å fullføre kanalsvømmingen, strømmene utenfor Dover blir for sterke. Etter å ha brukt en del tid i Vesteuropeiske havner, setter familien seil mot Amerika. Reisen går ikke som planlagt, og Ellen forsvinner på havet. Resten av familien vender tilbake til Sverige uten henne.

Beskrivelsene av karakterene er veldig sterke, særlig er portrettet av den femårige gutten veldig godt. Han er veldig knyttet til moren og søsteren, og han er alltid redd for å være alene. En av Stridsbergs største styrker er evnen til å skildre båndene mellom foreldre og barn.

I voksen alder vender jenta tilbake til Dover. Med seg har hun postkort moren sendte hjem fra Europa på den skjebnesvangre turen, kort hun hadde adressert til datteren selv om hun var med henne hele tiden. De fant også et par kort i båten, som hun ikke hadde rukket å poste. Den nå voksne jenta har også dagboken til Sally Bauer, som Bauer hadde gitt til moren. I dagboken forteller hun om livet sitt, om den sterke tilhørigheten til havet, om kanalsvømmingen og et kjærlighetsforhold. Ellen og Sally er også fortellere i boken, gjennom postkortene og dagboken. Datterens «jeg» er en henvendelse til morens «du», i et forsøk på å konfrontere deres historie.

Dette er en veldig vakker og levende bok som gjør inntrykk. Dette er Sara Stridsbergs debutroman, og bare den første av flere i rekken av det jeg vil beskrive som mesterverk.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.