Arto Paasilinna: Den senile landmåleren. Aschehoug, 2009

I denne boka møter vi en gammel gubbe som heter Taavetti Rytkönen. Han reiser gjennom Finland sammen med en drosjesjåfør. Problemet er at den gamle mannen ikke husker hvor han bor eller hvorfor han plutselig har veldig mange penger i lomma. Han husker navnet sitt, men ikke hvem han er, om han er gift, har barn og den slags ganske så sentrale ting. Han er i grunn totalt utenfor, og han har ingen mening om hvorfor han sitter i baksetet på en drosje eller hvor han skal. Men kampviljen har han intakt.

Drosjesjåføren, Sepps Sorjonen, som bare stoppet for å hjelpe den gamle gubben som sto midt i veien og forsøkte å knytte slipset sitt, blir viklet inn i måneder med viderverdigheter, utrolige opplevelser og kjøring i halve Finland.

Innimellom husker Taavetti litt, og spesielt fra gamle dager. Han kommer på at han er tidligere pansersoldat og noe så fint som landmålingsråd av yrke.

Disse to havner opp i en rekke vanvittige situasjoner. På veien møter de mange fargerike personer, for eksempel en albansk arkitekt, en bosnisk tolk og ikke minst; tolv kvinnelige franske naturister, som holder på å sulte i hjel, – fordi skogen i Finland ikke var så lett å leve av som de hadde trodd.

Og innimellom er det både finsk badstue og en anselig mengde sprit.

Han møter blant annet igjen en gammel frontkamerat, Hekki, som er bonde langt ute i ødemarken. Men bondeyrket lønner seg ikke lenger, og myndigheten mener vel at den slags bare er en utgiftspost på statsbudsjettet. Hekki er bitter, og bestemmer seg for å utradere hele gården. Sammen med kona og Taavetti setter han fyr på hele stasen, med hus og jorder og skog og alt.

For de av dere som har lest Paasilinna før, er dette en god årgangs-Paasilinna. Den inneholder som vanlig utrolige historier og meget fargerike personer. Boka er velskrevet og ikke minst morsom! Men også som alltid i Paasilinnas bøker, er det også ganske så sterk kritikk av sosiale og politiske forhold, i dette tilfelle er det finsk landbrukspolitikk.

Den senile landmåleren finnes også som lydbok, innlest av Erik Hivju. Den finnes også som e-bok i BookBites.

Arto Paasilinna er en finsk forfatter med en stor produksjon bak seg. Han debuterte i 1972, og det store gjennombruddet kom med boka Harens år i 1975. (På norsk i 2009). Hittil er 14 titler utgitt på norsk.