Cecilie Enger: Mors gaver. Gyldendal, 2013

For en stund siden kunne man i et innslag på TV se et ektepar, som gjennom flere tiår hadde samlet på alt av kvitteringer fra innkjøp de hadde gjort. Ikke bare kunne de sammenligne prisen på en liter melk i 1974 og 2009, men de kunne nok også lese litt om sitt eget forbruk og hvordan det hadde forandret seg. Dermed fortalte disse kvitteringene også noe om det norske samfunnet og forandringene det gikk gjennom i denne perioden.

Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem, hardt rammet av Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt og solgt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige livsskjebner. Med listene som utgangspunkt skriver Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av de to årene Cecilie Enger skriver Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis ut. Denne romanen er en fortelling om gaver, erindring, og om vår lengsel etter å holde tiden fast.

Dette er en høyst personlig bok. Det er aldri noen tvil om at det er forfatteren Cecilie Engers liv og familie vi hører om. Men morens nøyaktig nedtegnede gavelister forteller ikke bare historien om familien og omgangskretsen. De er også vitnesbyrd om et Norge i forandring.

Mors gaver er en varm og fin fortelling om en mor og en datter, familien de tilhører og samfunnet de preges av. Det er lett å komme inn på hovedpersonene og det føles aldri som om vi tråkker over en grense, selv om den er så personlig. Den er familiær, men også allmenngyldig.

Mors gaver finnes også som lydbok, lest av forfatteren selv.

Cecilie Enger debuterte i 1994 med romanen Nødvendigheten. Hun fikk mye omtale for sine to foregående bøker, Himmelstormeren : en roman om Ellisif Wessel (2008) og Kammerpiken (2011). For Mors gaver mottok hun Bokhandlerprisen og ble nominert til Kritikerprisen.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.