Ingrid Tørresvold: Hilsen Ruth
Cappelen Damm, 2020

Husker du følelsen da landet ble stengt ned, og alt mjøl og dopapir ble revet bort fra butikkhyllene? I Hilsen Ruth er det en annen krise som har rammet, og det er vann som blir en ettertraktet vare. En hetebølge ligger som et lokk over landet. Rundt Oslo står skogen i brann, og de som kan, drar nordover dit temperaturen er mer behagelig.

Ruths søster vil gjerne ha henne med nordover, men det vil ikke Ruth. I sommer skal hun jobbe ekstra på kafeen der hun vanligvis bare er hver fredag formiddag, og hun er seg sitt ansvar bevisst.  Når Sofie som også jobber på kafeen betror seg til Ruth om en uønsket graviditet, er Ruth fast bestemt på at denne gangen skal ingenting gå galt. Endelig er det noen som trenger henne.

Ruth er ingen enkel person å like. Hun forstår ikke helt dette med mennesker, klarer ikke å gi seg i tide, og signerer tekstmeldinger til sin egen søster med «Hilsen Ruth». En gang hadde hun ei tante hun kom godt overens med, men ellers sliter hun med mennesker. Når hun forsøker å bli venn med Sofie, ønsker vi derfor virkelig at det skal gå bra – selv om vi kan se at det kommer det ikke til å gjøre. Ruth forstår ikke hvordan hun skal være med andre, og det blir feil.

Hilsen Ruth er en ubehagelig bok, på grunn av Ruth selv, men også på grunn av settingen. Å lese denne romanen da den kom ut i april 2020 var en selsom opplevelse: Butikkene hadde kanskje fylt seg opp igjen, men hamstringen og undergangsstemningen lå fortsatt friskt i minnet. Selv om det er en annen type krise som rammer i Hilsen Ruth, er det noe veldig kjent over følelsen av unntakstilstand som gjennomsyrer boka.

Samtidig er Hilsen Ruth også full av humor. Vi vrir oss litt i stolen når Ruth gjør feil, men vi kan ikke unngå å le av henne heller. Hennes måte å se verden på er annerledes enn de flestes, og det oppstår mange morsomme observasjoner og situasjoner i møtet hennes med andre mennesker. Boka er godt skrevet, med et klart språk som er lett å lese og bringer oss nært på Ruth.

Hilsen Ruth finnes også som e-bok og lydbok i BookBites.