Matias Faldbakken: Vi er fem.
Oktober 2019.

Matias Faldbakken er kjent for å skrive humoristiske bøker med ekstreme karakterer. Dette er hans syvende bok og kanskje den beste så langt. Vi er fem er forkledd som en familieroman, men sklir etter hvert ut i en fascinerende absurditet.

I bygda Råset, tre timer nord for Oslo, bor Tormod Blystad med kona Siv og barna Alf og Helene. Som ung var Tormod et stort talent på elektrolinja på yrkesskolen, men sammen med kompisen Espen Heggelund eksperimenterte han med amfetamin. Stoffet ga ham masse energi og han forbløffet sin lærer med sin innsikt i den praktiske og teoretiske elektronikken. Men etter hvert gjorde stoffmisbruket Tormod mer og mer uberegnelig. Han var i ferd med å kaste alt over styr, da kjæresten Siv reddet ham. Hun fikk ham stoff-fri, han brøt kontakten med Espen og de startet en familie.

Familien på fire fikk hunden Snusken, som særlig barna ble veldig glade i. Men hunden forsvant plutselig, under mistenkelige omstendigheter. I verkstedet i huset begynte Tormod å jobbe med en spesiell leire, som kalles dynamisk leire. Han utviklet leiren til den begynte å reagere på omgivelsene. Han tok etter hvert med seg de to barna, og sammen bedrev de et sorgarbeid for å få tankene vekk fra tapet av hunden.

Arbeidet med leiren eskalerte da Tormod etter mange år igjen fikk kontakt med Espen, som viste seg å ha blitt en fagmann på området. Etter en helg hjemme alene med Espen, og et tilbakefall på amfetamin, så våknet leiren helt til liv. Klumpen beveget seg selv og begynte å oppføre seg som et kjæledyr. Den kunne hjelpe til med husarbeid og barna kunne leke med den. Til å begynne med tok den hundens plass i familien, men siden viste det seg at disse uante kreftene var farligere enn Tormod var klar over. Leirklumpen stakk av fra huset og ble en fare for omgivelsene.

Vi er fem er en svært humoristisk bok, og en herlig absurd leseropplevelse. Boken er tilgjengelig som e-bok i BookBites.