Rabih Alameddine: En overflødig kvinne. Cappelen Damm, 2012

Aaliya er 72 år, har blått hår etter et uheldig innkjøp av sjampo og er ifølge naboer og familie litt merkelig. Hun bor alene i en leilighet i en liten blokk i Beirut. Leiligheten er mer eller mindre hennes etter en lykkelig skilsmisse fra en tufs av en mann.

Mens bombene har falt i et krigsherjet Beirut har Aaliya holdt stand i leiligheten, der hun med stor iver har dyrket sin store lidenskap; å lese og oversette bøker. Aaliya elsker bøker og litteratur og forteller sin historie ispedd sitater fra sine favoritter. Både personer og hendelser finner hun beskrivelser av hos forfattere som Bolaño, Sebald, García Márquez, Calvino, Nabokov og Dickens. Det hele med en solid dose humor, innlevelse og sjarm. Som hun selv sier;
«Hvordan lyder den gamle klisjeen? Da alle arabiske jenter sto i kø og ventet på at Gud skulle dele ut genet som gjør alle desperate etter å gifte seg, må jeg ha vært et annet sted, trolig oppslukt av en bok.»

At Aaliya nok er ganske ensom, er tydelig for leseren. Som skilt kvinne med et litt uvanlig syn på det meste, faller hun på mange måter utenfor i et samfunn hvor de tradisjonelle familieverdiene fortsatt står sterkt. At hun til dels selv velger å holde seg utenfor, får vi anta er hennes valg. De andre kvinnene i blokken, heksene, som Aaliya kaller dem, gjør i alle fall flere forsøk på å få henne med fellesskapet. Mot slutten av boka øyner vi at hun kanskje kommer til å ta imot tilbudet. Denne leseren tror dette kan bli en berikelse både for Aaliya og heksene.

Bakerst i boka finner vi en lang liste over bøkene Aaliya forteller om i sin historie. Det er opp til deg som leser om du ønsker å lese deg gjennom listen du også. Alle de litterære referansene gjør boka ikke tung, tvert imot krydrer de historien. Den er sjarmerende, livsbejaende og personlig. Samtidig gir den oss et innblikk i livet i Beirut og Libanon, et land sterkt preget av kriger og uro.

Rabih Alameddine har skrevet flere bøker. I tillegg til denne, er også Hakawati : historiefortelleren oversatt til norsk.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.