Robert Seethaler: Et helt liv. Press forlag, 2016

Der noen forfattere bretter ut sine romanpersoners liv over flere tykke bind, klarer andre å pakke det sammen til 130 sider.

Det er historien – og livet – til Andreas Egger vi blir fortalt i denne boka. Andreas, som ca. fire år gammel etter morens død havner hos en fjern slektning i Alpene. Barndommen er ikke akkurat lykkelig. Oppdragelsen består stort sett av hardt arbeid og pryl. En gang får han så mye bank at han blir halt for resten av livet.

Når vi møter Andreas i boka, har vi kommet til 1930-tallet og han jobber for dem som bygger skianlegg og skiheiser opp til fjelltoppene. Da Andreas var på jobbintervju og sjefen tillot seg å tvile på hans arbeidsførhet siden han haltet, kontret han med følgende: «I fjellsidene er det jeg som går rett.»

Vi blir med på frierferden når Marie kommer hans vei. Beilingen hans er kanskje noe av det vakreste du kommer til å lese. De gifter seg og Andreas bygger hus til dem i en fjellside. De er lykkelige. Helt til raset kommer og begraver både Marie og huset. Andreas’ sorg og fortvilelse er sterk lesning.

Og sånn går årene. Foruten et opphold i en russisk fangeleir under andre verdenskrig og en busstur mot slutten av boka, forlater ikke Andreas dalen i løpet av hele livet. Men livet hans er allikevel innholdsrikt. Livet hans dreier seg om hjemmet og dalen, om arbeidet og om naturen. På mange måter er dette «de store tingene» i et hvert liv, og ikke mange har klart å fortelle om det på en sånn måte som Robert Seethaler.

«Jeg har skåret Andreas Egger ut av hjertet mitt» sa Robert Seethaler til New York Times. Det merker leseren. Denne boka er hjertevarm og stillferdig og fortjener riktig mange lesere.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.