Linn Ullmann: Det dyrebare. Oktober, 2011

Det dyrebare tar utgangspunktet i en forsvinningssak. Året er 2008. I en sveitservilla møter vi Jenny Brodal. Hun drikker vin og gjør seg klar til selskap.

Linn Ullmann skriver: «Jenny Brodal hadde ikke drukket en dråpe på over tjue år. Hun åpnet en flaske rødvin og skjenket seg et stort glass. Hun hadde drømt om varmen som skyllet ned i magen, prikkingen ut i fingertuppene. Hun ble skuffet, men tok en slurk til, ja, hun tømte glasset og grøsset. Hun hadde aldri sagt aldri! Hun hadde tatt en dag av gangen, en dag av gangen, og aldri, aldri sagt aldri!»

Hva er så grunnen til at hun nå drikker vin, 20 år etter at hun sluttet? Jo, det er at hun har bursdag. 75 år er hun blitt. Datteren Siri har bestemt, mot morens uttrykte vilje, at dagen skal feires med stort selskap.

Så tar forfatteren med oss til 2010. Der møter vi tre guttunger som skal grave opp en skatt. Og de finner noe, men det er ikke en skatt de finner, men et lik.

Liket er den 19 år gamle Mille, som forsvant nettopp den kvelden for 2 år siden da det var stort 75 års selskap for Jenny.

Den sommeren Mille ble borte, jobbet hun for Siri og mannen hennes, John Brodal, som en slags praktikant. Det var to barn hun passet, lille Liv, og Alma, som er en underlig og litt rart barn. Mille, den døde jenta, er selvsagt sentral. Siri synes Mille er en treg og irriterende tenåring, mens John opplever Mille som tiltrekkende, kanskje fordi hun lar seg påvirke av hans mannlige sjarm. Mille beundrer John veldig.

Boka er litt gåtefull. Det mystiske dødsfallet til Mille er ikke det eneste uoppklarte dødsfallet på dette stedet. Siri hadde nemlig en lillebror som druknet som liten gutt. Ingen vet hvorfor eller hvordan denne ulykken skjedde.

Familien er ingen fredfull idyll i Linn Ullmanns tidligere romaner. Denne boka er intet unntak.

Hun beskriver ekteskapet mellom Siri og John, alt fra de gode dagene med varme og nærhet, og også de vonde dagene med mistenksomhet og utrygghet og Linn Ullmann avdekker gradvis løgner, utroskap, fortielser.

Boka er skrevet med ulike fortellerstemmer, og dette bidrar til å skape en intens stemning. Personene i boka ser og erindrer slik at tidsrommet blir utvidet.

Romanen handler om bedrag, utroskap, svik, om det ensomme barnet. Løgnen er nok det sentrale temaet i boka. Det er mye uhygge i boka, den er spennende, men ingen kriminalfortelling. Det er også humor i boka. Og den er en tankevekkende bok.

Det dyrebare kan du også høre som lydbok på CD innlest av Gisken Armand. Den finnes også som e-bok i BookBites.