Terry Hayes: Jeg er Pilegrim. Bazar, 2014

Denne boka bindes sammen av et knippe historier som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre.
• En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell i New York, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre.
• En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked.
• Liket av en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus.
• Menneskelige levninger blir funnet i et avsidesliggende fjellområde i Afghanistan.
• En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten.
• Én tråd knytter ugjerningene sammen, og bare én mann vet hvordan … Pilegrim.

Dette er hva forlaget sier om denne boka på sine egne nettsider. Og det er nettopp dette den handler om! Det røpes nok ikke for mye når vi sier at her planlegges det et terrorangrep så ødeleggende at det kan gi en engstelig leser mareritt i lange tider.

Pilegrims motstander kalles Saraseneren og jakten på ham og hans identitet går gjennom mange land, men hovedsakelig Tyrkia, Afghanistan og Saudi-Arabia. Pilegrim er egentlig en pensjonert etterretningsagent, faktisk en av de beste. Og det trengs. For Saraseneren ligger mange skritt foran og har planlagt sin terroraksjon i mange år; Han har klart å få tak i koppeviruset, mutert det slik at vaksiner ikke virker og planlegger å sende viruset til USA skjult som influensavaksine.

Dette er ei bok for de som liker spennende thrillere. For de som med glede husker de mange spionbøkene som Den Kalde Krigen ga grunnlag for. For de som synes dekkhistorier, konspirasjonsteorier og heidundrende action er festlig lesning.

Jeg er Pilegrim er den mest spennende boka denne bibliotekaren har lest på år og dag. Den er på 788 sider og du får ikke løsningen før helt på slutten. Forfatteren har skrevet filmmanus i mange år, og man merker at han har håndlaget. Her er det ikke mange dødpunkter, sideantallet til tross. Historien er full av såkalte frampek og i denne boka fungerer dette veldig godt. Det er veldig vanskelig å legge boka fra seg for å gå på jobb eller til sengs.

Og så er det jo det da; terrorangrepet som planlegges i denne boka, så uhyrlig det enn er; Det er jo ikke umulig at det kan skje. Og det er skremmende det!

Dette er Terry Hayes’ debutroman, og man håper at han har mange flere på lager. Han er jo bare 63 år!

Vi har boka både på norsk og engelsk og som lydbok på engelsk. Den finnes også som e-bok i BookBites.