Den 29.mai 1963 var riktig en festdag for speiderne i Ski I KFUK. Da kunne speiderhytta på Bjerkebekk innvies etter flere år med målbevisst innsats samt rause bidrag fra gode hjelpere.

Hyttetomt
Speiderne hadde lenge savnet et krypinn på turene sine så speiderhytta var sårt tiltrengt og etterlengtet. Selve historien om speiderhytta handler om flere gavmilde personer og startet egentlig på slutten av 1950-tallet. Da ga gårdbruker Sigvald Mortensen speiderne en fin hyttetomt like ved det vakre Asgjerrudtjernet. Her lå en gang husmannsplassen Bjerkebekk og eiendommen fikk navn etter denne. Det var bilvei helt fram til tomta. Drikkevann kunne hentes i en kilde som ikke fryser til og om vinteren er det et ypperlig skiterreng i området.

Pengeinnsamling
For å bygge hytte trengs imidlertid penger og dette var det smått med på speidernes konto. Mange jobbet hardt i tiden som kom med å samle inn penger til hyttekassa. Det ble arrangert utlodninger og speiderne solgte selvlagd julepynt. Det ble også stiftet en foreldreforening som skulle ha et særlig fokus på hytteplanene.

12.juni 1958 ble det arrangert en stor leirbålskveld ved Midtsjøvann. Speiderne opptrådte med diktlesning, sang, sketsjer og oppførte også skuespillet Askepott. Det ble solgt brus og pølser og loddet ut kaker. I tillegg solgte de også selvlagde peddigarbeider. Inntektene gikk rett i hyttekassa.

Den 11.november 1959 ble det arrangert en stor underholdningskveld i Rådhusteateret. Lektor Osvald Martinsen var konferansier mens speiderjentene selv sto for underholdningen. De frammøtte fikk sett leikarring og sketsjer. De fikk synge med på allsangen og dessuten sett skuespillet «En dag i leiren.» Det var også diktopplesning, gjettekonkurranse og draktparade. Både publikum og speidere hadde en trivelig kveld som innbrakte hele 1.000 kr i kassen. Et godt bidrag på vei mot speiderhytte, men ennå ikke nok til å realisere bygget.

En stor overraskelse
En høstkveld i 1962 inviterte Arne og Eva Ulmo de involverte i hytteplanene hjem til seg. De hadde en fantastisk overraskelse til speiderne. De ønskte å gi Ski I KFUK en ferdighytte, et såkalt Kråkstadhus, i gave. Fra før av var det samlet inn nok penger til grunnmur og pipe og nå ordnet resten seg også takket være disse rause giverne.

Bare ei uke seinere ble grunnmuren stukket ut og arbeidet gikk fort videre. Foreldre og byggekomite brukte helgene til bygging og allerede 2.desember var hytta under tak.

Innvielsen
Det ble jobbet videre med hytta utover på nyåret i 1963 og 29.mai, like før pinse, kunne hytta endelig innvies. Kretsleder Gerda Bie Breili sto for den høytidelige innvielsen. De gode hjelperne ble tydelig verdsatt. Arne og Eva Ulmo fikk tildelt det blå hederskløveret og Sigvald Mortensen fikk blomster. Prost Brekke, ordfører Dahl og hyttekomiteens formann, Johannes Bergene, holdt taler. Etterpå hygget de mange frammøtte seg med kaffe og rundstykker.

To dager etter innvielsen tok speiderjentene hytta i bruk. Da startet pinseleiren på Bjerkebekk. Hele 41 jenter deltok på leiren som varte i fire strålende dager. Leirleder var Marit Endsjø som også hadde med seg ti rangere og patruljeledere som hjelpere.

En varlig gave
Det har nå gått hele femti år siden speiderhytta på Bjerkebekk ble innviet. Mange speidere har gått inn og ut av dørene her og hatt stor glede og nytte av gaven som speiderne fikk tidlig på 1960-tallet. Ski lokalhistoriske arkiv gratulerer speiderne med jubileet og håper at speiderhytta vil være til glede og nytte også for kommende generasjoner speidere.

Foto:
Åpningen av speiderhytta på Bjerkebekk, 1963.
Fotonummer: SKIB 105 011
Fotograf: ukjent.
Giver av bildet: Gerd-Birgit Tjomsland.

Kilder:
Ski I gjennom 40 år, 1930-1970.
Østlandets Blad 31.mai 1963.