I vår fikk vi inn en del glassplater for skanning. Et par av disse viste seg å være tatt inni og utenfor ei kirke i 1918. Det forelå ingen opplysninger om hvilken kirke det var eller hvem ungdommene på bildet kunne være.

Ofte forblir slike spørsmål ubesvarte. Bildene viser ukjente personer på et ukjent sted. De som kunne ha besvart spørsmålet er gjerne selv borte.

Det som imidlertid kan hjelpe oss her er i første omgang kirkebygget. Det er sjelden gamle kirker blir endret vesentlig, derfor kan vi anta at den ser omtrent lik ut den dag i dag. Det er heller ikke sannsynlig at ungdommene reiste spesielt langt den gangen for 100 år siden. Derfor var det grunn til å sammenligne bildene med bilder av kirker i nærheten. Ganske fort ga dette resultater. Bildene viste seg å være fra Tomter kirke.

Hvem var det så som reiste til Tomter kirke en solskinnsdag for 100 år siden? Svaret finner vi sannsynligvis i Kråkstad frisinnede ungdomslags protokoll. Her kan vi lese at ungdomslaget var invitert til et stevne i Tomter søndag 11.august 1918 i forbindelse med ei gudstjeneste i Tomter kirke. Det var Øvre Hobøl ungdomslag som hadde invitert sine venner fra Kråkstad.

Styret i ungdomslaget foreslo at de som ville reise på stevnet i Tomter, kunne sykle dit. Syklistene kunne møte opp ved veien til Berger kl. 9.30 og sykle i samlet følge til Tomter. De som ikke ville sykle, kunne ta morgentoget fra Kråkstad.

Akkurat hvem personene på bildene er vet vi ikke, men det er svært sannsynlig at de var medlemmer av Kråkstad frisinnede ungdomslag.

Fotograf ukjent

Inni kirken.

Foto:
Ved Tomter kirke, 1918.
Fotonummer: SKIB 013 028
Fotograf: ukjent.
Giver av bildet: Hans Runar Bjørstad.

Kilder:
Arkiv P-1002, Aa0002.
Storsletten, Ola: Kirker i Norge, bind 5; Etter reformasjonen, 1600-tallet, Arfo, 2008.