Sommeren 1927 dro fire personer fra Kråkstad på ferie til fjelltraktene i Gudbrandsdalen. Underveis stoppet de og tok en rekke bilder. Dette bildet er tatt ved en seter på turens toppunkt. Fra venstre ser vi: Agnes Tronaas, Elise Ruud, en ukjent og Aksel Tronaas. Den ukjente mannen i midten var ikke med på bilturen. Sistemann i følget, Ellef Ruud, står bak kameraet.

Bilen de kjørte var en Ford T-modell som tilhørte gårdbruker Hans Tronaas. Den var åpen, men hadde en kalesje som kunne trekkes over ved dårlig vær. Selv om det var sommer og farten var forholdsvis lav, var det nok likevel heller kjølig å dra på langtur i en slik bil. De to mennene satt foran og var til en viss grad beskyttet av frontruta. I baksetet, der de to kvinnene satt, var det mer trekkfullt. På bildet ser vi at Agnes Tronaas og Elise Ruud er godt påkledt og at de dessuten har kjørebriller. Disse skulle beskytte mot vær og vind, og innsekter.

I et fotoalbum kan vi følge de fire på tur. Vi kan se at ferden gikk oppover Gudbrandsdalen. Like nord for Lillehammer stoppet de ved Aulestad, gården som en gang hadde tilhørt Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910). I 1922 hadde hovedbygningen på gården blitt innkjøpt som nasjonaleiendom etter en landsinnsamling.

Litt lenger nord stoppet de på Hundorp. Der besøkte de Sør-Fron kirke. Kirken er åttekantet og ble oppført på slutten av 1700-tallet. Like sør for Otta gjorde de et nytt stopp. Der fotograferte de Pillarguri-monumentet som ble reist femten år tidligere, i 1912. Monumentet er reist til minne om slaget ved Kringen i 1612.

Vi kjenner ikke reiseruta i detalj, men vi ser at det er limt inn et bilde av Flå kirke i Hallingdal blant feriebildene. Trolig gikk hjemreisa nedover Hallingdal.

Fotoinfo:
På fjellet, Gudbrandsdalen, 1927.
Fotonummer: SKIH 027 022.
Fotograf: Ellef Ruud.
Giver av bildet: Astri Jahr.
Bildet er samlet inn av Ski Historielag.

Arkivkilder:
Arkiv P-1020, Ua0003, mappe 3.

Nettkilder:
Bilboken for Norge, 1927.
Wikipedia: Sør-Fron kirke, Pillarguri, Aulestad.