Det knyttet seg stor spenning til Skimts landsrenn i Møllebakken søndag 6.februar 1938. Hvor langt gikk det an å hoppe etter at underrennet hadde blitt utvidet? Ville det bli satt ny bakkerekord? Kunne Skimts Rolf Skonnord beseire Kolbotns Lars Kirkeaune eller selveste landslagsmålvakt Henry «Tippen» Johansen?

Skonnord, Kirkeaune og Johansen hoppet i eldste klasse. Her deltok hoppere som var over 32 år. Den eldste hopperen var faktisk over 50. Dette var Hjalmar Undeli fra Nordstrand. Det ble også konkurrert i ytterligere to klasser: 17-20 år og 20-32 år.

Første hopper var ei jente
Søndag 6.februar 1938 var en riktig fin vinterdag og mange valgte å ta turen til Møllebakken. Det skal ha vært over 1500 mennesker til stede for å se vågale hoppere sette utfor. Det var påmeldt hele 118 deltakere og første hopper utfor var faktisk ei jente. Dette var Hilda «Nusse» Braskerud fra Nordre Land. Nusse var sammen med Johanne Kolstad en av pionerene innenfor kvinnelig skihopping. Nusse og Johanne reiste rundt i Norge, Sverige og Finland og viste fram sine ferdigheter i hoppbakkene. De to jentene ble svært populære og i 1933 ble de invitert til Norge Ski Club i Chicago. Det ble imidlertid kun Johanne som dro. Nusse var bare 17 år gammel og fikk ikke lov til å reise av foreldrene. Johanne turnerte i flere år i USA. Hun avsluttet karrieren med et hopp på 72 meter i Berlin, New Hampshire en måneds tid etter at Nusse hoppet i Møllebakken.

Østlandets Blad var på plass i bakken og dekket begivenhetene denne søndagen. De forteller at Nusse Braskerud åpnet rennet med et flott hopp på ca. 40 meter. Publikum hadde imidlertid ikke fått med seg at det var ei jente som satte utfor og applausen var derfor heller tam. Den tok seg imidlertid kraftig opp i 2.omgang da hun også hoppet rundt 40 meter. Mye tyder imidlertid på at Nusse deltok utenfor konkurransen. Hun figurerer ikke i resultatlistene selv om hun hoppet lenger enn enkelte av mennene. Lengdemålingen på rundt 40 meter er heller ikke spesielt presis. Dette tyder på at hun nok helst var med som en kuriositet og ikke som en konkurrent. Dette var for øvrig det vanlige. Hverken Nusse eller Johanne deltok vanligvis i selve stevnet, men hoppet gjerne først og kanskje også mellom omgangene.

Ble det ny bakkerekord?
Bakkerekorden i Møllebakken var på 49,5 meter før stevnet i 1938. Den tilhørte Odd Jansen fra Kongsberg og ble satt under Skimts vårhopprenn to år tidligere. I løpet av sommeren hadde frivillige i Skimt jobbet med å forlenge underrennet. Etter gravearbeidene skulle alt ligge til rette for ny rekord. Bakken burde nå tåle hopp på over 50 meter.

Natt til 6.februar var iskald og både over- og underrennet ble frossent og knallhardt. Mange Skimt-gutter måtte trå til og preparere bakken. Store deler av underrennet måtte spas opp og tråkkes på nytt. Flere av de lokale hopperne var derfor ganske så slitne da rennet startet og enkelte valgte å stå over konkurransen.

Med et islagt spor i overrennet fikk hopperne god fart og flere strakte seg over den gamle bakkerekorden. Arthur Svendsen fra Son var første mann over 50 meter. Han landet på 51,5 meter, men klarte dessverre ikke å holde seg på beina. Rekorden måtte derfor underkjennes.  Litt seinere kom Ole Svenningsen fra Ekeberg. Han svevde en meter forbi 50-metersmerket, holdt seg på beina, og satte ny bakkerekord. Rekorden fikk han imidlertid ikke beholde særlig lenge. To minutter etterpå kom Trygve Gundersen fra Skimt. Han strakte seg enda litt lenger og landet på 52,5 meter. Dette ble dagens lengste hopp og bakkerekord. Gundersen hoppet langt i 2.omgang også, men akkurat der han landet, på 52 meter, var det en dump. Bakkerekordholderen klarte dermed ikke å holde seg på beina og falt fra seieren. Det var for øvrig mange hoppere som led samme skjebne som Gundersen. Fallprosenten lå på rundt 20.

Premieutdeling
På kvelden var det premieutdeling på Bogers hotell (nå Ski hotell). Det var fullt hus og god stemning. Henry «Tippen» Johansen vant eldste klasse og fikk damenes pokal. Han slo altså hjemmefavoritten Rolf Skonnord som ble nummer to. Nummer tre ble Leif Restad fra Grefsen. I klasse 20-32 år vant Robert Kristiansen fra Grefsen. For denne bragden fikk han Skiborgernes premie. Ole Svenningsen som hadde hatt bakkerekorden i et par minutter, ble nummer to. På tredje plass kom Arne B. Christiansen fra Nordstrand. Christiansen var ingen hvemsomhelst. Han ble norgesmester i hopp i Moldeheibakken ved Molde i 1935. Han tok dessuten andreplassen under NM i Porsgrunn i 1934 og han vant Holmenkollrennet i 1933. Den yngste klassen ble vunnet av Knut Thomassen fra Bekkelaget foran Skimts Trygve Stenerud og Frogns Anton Klynderud.

Foto:
En hopper i svevet under Skimts landsrenn, 1938.
Fotonummer: SKIH 306 062
Fotograf: Sigurd Bjerke.
Giver av bildet: John Bjerke.
Bildet er samlet inn av Ski Historielag.

Trykte kilder:
Aftenposten: 6/4-36.
Berg, Karin: Hopp, jenter – hopp! Historien om Johanne Kolstad og Hilda Braskerud, Schibsted, Oslo 1998.
Norges skiforbund 75 år : 1908 – 1983, Schibsted, Oslo 1983.
Østlandets Blad: Følgende utgaver: 4/2-38, 7/2-38 og 10/2-38.

Nettkilder:
Aftenposten.
Skimt.
Wikipedia.

Arkivkilder:
S
ki lokalhistoriske arkiv: Arkiv P-1066: Skimt.