Våren 1951 kunne lokalavisa annonsere at kommunen skulle kjøpe ny lastebil. Valget hadde falt på en Fargo F2J 152 med 114 Hk under panseret.

Bildet
På bildet ser vi de to kommunearbeiderne Jacob Andersen (til venstre) og Karl Beck som stolt viser fram kommunens nye arbeidshest. Bak lastebilen skimter vi samvirkelaget og til venstre ser vi Arveset og Ski hotell. Bildet er litt skadet i høyre kant.

Lastebilkjøpet
Lastebilen ble som nevnt, kjøpt inn våren 1951. Dette var bare seks år etter krigen og det var restriksjoner på bilkjøp. Kommunen hadde imidlertid fått tillatelse til å foreta handelen. Valget sto mellom tre merker; Volvo, Dodge og Fargo. Kommuneingeniøren anbefalte at kommunen kjøpte en Volvo og hadde mottatt et tilbud fra Isbergs bilforretning om en modell til 28.550 kr. Den billigste av de tre ville for øvrig være en Dodge. Den kostet 22.650 kr. Men valget falt altså til slutt på Fargo-en som kostet 27.580 kr. Årsaken til at nettopp denne modellen ble valgt var at den skulle være kraftigere enn konkurrentene. Dessuten var mer utstyr inkludert i prisen.

Fargo lastebiler
Fargo lastebiler ble produsert i USA og Canada i perioden 1933-87. Egentlig var Fargo-ene og Dodge-ne samme bilmodell med litt forskjellige pyntedetaljer. Begge ble produsert av Chrysler og de organiserte eksporten slik at forhandlerne enten solgte Chrysler og Plymouth eller Dodge og De Soto. Av disse merkene var det bare Dodge som var både lastebil og personbil. For at førstnevnte forhandlere skulle få selge lastebiler også, løste konsernet dette med å introdusere et nytt merke; Fargo. I starten var det flere detaljer som skilte de to bilmerkene fra hverandre, men etter hvert ble de mer og mer lik. Det kunne sågar hende at biler ble levert med Fargo-merke i fronten mens det sto Dodge på rattet. Lastebilen som Ski kommune kjøpte i 1951 er ikke noe unntak i så måte. Den er svært lik en Dodge B-3 F-152. Tallet 152 viser for øvrig til akselavstanden i tommer (= 3,86 m).

Fotoinfo:
Kommunens lastebil, 1955.
Fotonummer: SKIH 063 023
Fotograf: ukjent.
Giver av bildet: Gunvor Andersen.
Bildet er samlet inn av Ski Historielag.

Kilder:
Rolseth, Asbjørn: Norsk lastebilleksikon, bind II, Lastebiler i Norge 1940-1990, Bilforlaget, Oslo 2009.
Østlandets Blad 9.april 1951.