Her ser vi Ski guttemusikk i fronten av 17.maitoget for 86 år siden. Foran musikantene går korpsets formann, statskonsulent Ingebrigt Five. Rett bak korpset ser vi Samfundsbygningen og Ski hotell. I bakgrunnen til høyre ser vi det gamle menighetshuset.

Været
Denne nasjonaldagen skulle vise seg å bli riktig fin, men den startet urovekkende. Meteorologene hadde varslet både kald vind og snø, og dette varselet viste seg å slå til. I 6-tida om morgenen førte en kald nordøstlig bris med seg snø og sludd. Både skog og jorder ble kledte i hvitt. Den kalde vinden ble heldigvis ganske snart avløst av en frisk og mild vind fra sørvest. Skyene forsvant, og sola fikk fritt spillerom. Borte ble snødekket fra morgenkvisten og det ble en riktig fin dag.

Korpsmusikk, barnetog og underholdning
Guttemusikken fikk en travel start på nasjonaldagen. De begynte dagen oppe i tårnet på Rutheim kl. 8. Der spilte de koraler som kunne høres ut over hele Skibyen og områdene rundt. Deretter dro de til Langhus og spilte på skolen der kl. 9. En time seinere var de tilbake i Ski igjen. Da stilte de opp sammen med barnetoget foran Kontra skole. Toget gikk til Birkelunden der pastor Sunde-Øiestad holdt tale. Vanligvis ville det ha vært gudstjeneste for barna i kirken, men denne våren ble kirken reparert så presten talte i stedet til barna ute i det fri. Etter talen var det leiker og moro.

På ettermiddagen var det kinoforestilling for de unge i Samfundsbygningen. Her kunne barna se filmen Limpy med barnestjernen Jackie Cooper i hovedrollen. Cooper var som tidenes yngste, blitt nominert til Oscar for sin innsats som Skippy i filmen med samme navn i 1931. I våre dager er han kanskje mest kjent for å ha vært med i Rakkerungene (Our Gang/Little Rascals).

Folketoget
Kl. 15.30 samlet deltakerne i folketoget seg foran Samfundsbygningen. Avmarsj fra torget var en halv time seinere. Fremst i toget var det en bilkortesje. Deretter fulgte ulike lag og foreninger. Folketoget rullet eller gikk gjennom Skibyen, passerte jernbanebroen og endte opp i Birkelunden. Der holdt formann i 17.maikomiteen, Bjørn Sleipnæs, talen for dagen. Ski mannskor var også til stede. De sang først Follosangen og til slutt Ja, vi elsker.

Konkurranser
Det ble så arrangert eggeløp for barna. Her ble det konkurrert i fem klasser, tre for gutter og to for jenter. I klassen for jenter under 12 år vant Aslaug Stunner. I den eldste jenteklassen vant Sigrid Sæther. Per Jonassen vant klassen for gutter under 10 år. I klassen for gutter 10-12 år, vant Bjarne Eklund. I den eldste gutteklassen vant Olaf Gustavsen.

Det ble også arrangert lengdehoppkonkurranse, men bare for gutter. I klassen under 10 år vant Roar Olsen. I klassen 10-12 år vant Erik Andresen. Og i klassen over 12 år stakk Kristian Modin av med seieren.

Det var ikke bare konkurranser for barn. De voksne fikk anledning til å måle krefter i en tautrekkingskonkurranse. I finalen møttes de to lokale idrettslagene, Skimt og Ski Turn og Idrettsforening. Det blei en hard kamp mellom de to lagene. De dro så hardt i hver sin ende at tauet røk – ikke bare en gang, men hele tre ganger! Til slutt gikk Ski Turn og Idrettsforening av med seieren.

Folkefest
På kvelden var det duket til folkefest i Samfundsbygningen. Lokalet ble bortimot stappfullt. På scenen opptrådte Yngvar Olsen, sammen med Inger og Thorolf Sleipnæs. De tre hadde satt sammen et helt revyprogram som ble godt mottatt. Etterpå var det dans.

Det var ikke bare i Samfundsbygningen folk samlet seg denne kvelden. I Ski bedehus holdt ungdomsforeningen fest. Emissærene Skogstad og Holthe holdt taler. I tillegg var det sang og musikk ved Mortensen. I Ski menighetshus var det også en festlig sammenkomst. Der var det taler ved prestene Sunde Øiestad og Markvar Zarbell Engh, samt sekretær Bentzen. I tillegg var det både sang og musikk.

Foto:
17.mai i Ski, 1935.
Fotonummer: SKIB 112 012
Fotograf: Sverre Moen
Giver av bildet: Gerd Synnøve Moen

Trykte kilder:
Østlandets Blad 14. 15., 16.og 18.mai 1935.

Nettkilder:
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Jackie_Cooper